Krónikus tüdőbetegséggel küzd a norvég trónörökös felesége, Mette-Marit, aki állapotából adódóan a jövőben nem fog tudni mindig eleget tenni hercegnéi kötelezettségeinek – közölte szerdán a norvég királyi palota.

„Évek óta küzdök bizonyos egészségi problémákkal, és most már valamivel többet tudunk ezeknek az okáról” – fogalmazott közleményében a 45 éves koronahercegné, hozzátéve, hogy állapota miatt a munkabíró képessége is változni fog.

Mette-Marit orvosa, az Oslói Egyetemi Kórházban dolgozó Kristian Bjoro szerint a királyi hercegné tüdőfibrózissal küzd, ám hogy annak melyik típusával, azt csak további vizsgálatok révén lehet pontosan megállapítani.
 

Haakon norvég herceg és családja: felesége, Mette-Marit, lánya, Ingrid és fia, Sverre MagnusForrás: 2017 Getty Images/Nigel Waldron

Tüdőfibrózis esetén a tartós gyulladás hatására a tüdőszövet hegesedik, veszít rugalmasságából, ezért nehezebb az oxigén átjutása a keringés felé. Tünetei közé tartozik a száraz ingerköhögés, a kimerültség, valamint az izom- és ízületi fájdalmak.

A norvég trónörökös, Haakon herceg 2001-ben vette feleségül a polgári származású Mette-Marit Tjessem Höibyt az oslói katedrálisban. A koronaherceget és választottját akkoriban sok bírálat érte, mivel Haakon herceg egy egyedülálló anyát vett feleségül. Az asszonynak a házasságkötésük idején már volt egy négyéves kisfia, Marius Borg Höiby, aki immár 21 éves.

A párnak két közös gyermeke is van, a 14 éves Ingrid Alexandra és a 12 éves Sverre Magnus.