Repedezett sarok, hideg láb, görbe lábujj: érdemes figyelni, hiszen olykor mélyebb problémát is rejthetnek ezek a külső jelek.

Dr. Dawn Harper, a Magyarországon is sugárzott Embarrassing Bodies című műsor sztárorvosa a The Sunnak elárulta, miért alakulnak ki különböző rendellenességek a lábfejünkön. Érdemes figyelni tehát kicsit a lábfejekre is, hogy elkerüljük a nagyobb problémát. 

Hideg lábak

Ha hidegre fordul az idő, előkerülnek a meleg zoknik és a bélelt mamuszok, ám ha egész évben hideg a lábad, az nem jelent jót. Akár keringési problémára is utalhat. Dr. Dawn Harper szerint ilyenkor az orvosnak meg kell vizsgálnia a keringést, ellenőriznie kell a vérnyomást, a koleszterint és a glükózszintet is. 

A hideg láb is jelenthet rosszatForrás: Thinkstock

Sárgás köröm

A sárgás, elszíneződött köröm jelentkezhet attól is, hogy túlzásba vittük a manikűrt, ám ha tartósan fennáll, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen gombás fertőzésre is utalhat. A doktornő szerint ilyenkor nem ritka, hogy az orvos a körömdarabokat elküldi elemzésre, mielőtt valamilyen gyógyszert írna fel.

Repedezett bőr

Amikor már annyira repedezett a lábfejeden a bőr, hogy mindenfajta hidratálásnak és kezelésnek ellenáll, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen komolyabb bőrprobléma is állhat a háttérben. Felmerülhet például ekcéma, pikkelysömör, dermatitisz is.

Ferde nagylábujj

Dr. Harper szerint a nagylábujjnak egyenesnek kell lennie. Ha a többi lábujj felé hajol, annak hatása lehet akár a testtartásunkra is. Az orvos azt ajánlja, hogy használjunk talpbetétet, javítsuk a testtartást annak érdekében, hogy elkerüljük a láb- és hátfájdalmakat. Elhízás és cukorbetegség esetén az a probléma halmozottabban fennállhat.