A neten dr. Pimple Popper néven vált ismertté dr. Sandra Lee, Amerika egyik legkiválóbb bőrgyógyásza. Betegei a legkülönfélébb bőrproblémákkal keresik fel, rajongói pedig élvezettel nézik a pattanások kinyomásáról feltöltött videóit.

1. Mi volt eddigi „kirobbanó” karriered legkiemelkedőbb mozzanata?

Bár szerintem még nem értem el a csúcspontot, de hosszú utat tettem meg az elmúlt négy évben, onnantól kezdve, amikor majdnem kitiltottak a közösségi médiából és a YouTube-ról, amiért olyan videókat tettem közzé, amelyeket egyesek sokkolónak vagy undorítónak tartottak. Akkor álmomban sem gondoltam volna, hogy idáig jutok, de már így is nagyon sok mindenért lehetek hálás: az egymillió feliratkozó eléréséért a YouTube-csatornámon, egy saját bőrápoló termékcsalád elindításáért – amely mindig is nagy álmom volt –, valamint kiadtam egy könyvet és kaptam egy saját TV-műsort is a TLC-n Dr. Pimple Popper, a bőrgyógyász néven.

2. Volt már olyan eseted, amit úgy éreztél, hogy nem tudsz kezelni?

Természetesen, megesett már, hogy olyan páciensek kerestek meg, akiket nem tudtam elvállalni, illetve más szakértőhöz irányítottam át. Egyesek egészen messziről is eljönnek, mert úgy hiszik, én vagyok az egyetlen, aki segíteni tud nekik abban, hogy megszabaduljanak a bőrkinövéseiktől. Azonban nem tudatosítják magukban, hogy bőrgyógyászként én csak sebészeti úton eltávolítom azokat a rendellenes részeket, amelyek a bőr felsőbb, illetve alsóbb kötőszöveti rétegeiben találhatók, de abban az esetben, ha az elváltozás valamilyen belső szervet, mirigyet, csontot vagy izomzatot érint, vagy esetleg tumorról van szó, az már a szakterületemen túlmutató probléma.

3. Melyik volt az a pattanás, amelynek a kinyomása a leginkább örömet okozott?

Először is hadd tisztázzam, hogy nem vagyok egy igazi nyomkodós típus, inkább szeretek magamra úgy tekinteni, mint aki segít az „újjászületésben”. Őszintén szólva nézni sem bírom azokat a videókat, amiken például nagyobb cisztákat nyomnak ki. Viszont mindig örömmel tölt el, ha valakit megszabadíthatok egy pattanástól. Általában azokat élvezem igazán, amelyekről sejtem, hogy nagy durranás lesz a nézőim körében. Például a kedvenceim közé tartozik akár egy szimpla mitesszer eltávolítása, vagy egy nagyobb, kitágult pórusban keletkezett óriási mitesszer kinyomása.

4. A munkád egy igen szenzitív terület a páciensek számára – hogyan támogatod őket abban, hogy ne szégyenkezzenek a problémájuk miatt?

Ez egy olyan feladat, amely számunkra, bőrgyógyászoknak már megszokottá vált, megtanultuk kezelni. Az emberek olyan bőrproblémákkal keresnek fel minket, amelyek miatt sok esetben feszélyezve érezhetik magukat, mert legtöbbször nem rejthetjük el mások elől ezeket a problémákat. Éppen ezért fontos, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljön mindenki, hogy véletlenül se éreztessük a másságot. Erre jó gyakorlat, ha közvetlenebb hangnemet használok a páciensekkel, olyan légkört teremtve, mintha csak egy családtagjukkal vagy barátjukkal beszélgetnének. Valamint figyelek arra, hogy soha ne viselkedjek úgy, mintha a bőrproblémájukat visszataszítónak vagy gusztustalannak tartanám.

Dr. Pimple Popper nem csak nyomkodForrás: TLC


5. Mit gondolsz, mi a titka a „nyomkodós” videók népszerűségének?

Véleményem szerint ennek oka az, hogy az általános nyomkodást élvezik az emberek, egyfajta elégedettségérzetet, illetve felszabadultságot okoz egy pattanás kinyomása. Amikor olyan tartalmakat néznek, amik valami oda nem illő eltávolításáról szólnak, majd a beavatkozásnak köszönhetően a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba, az elégedettséggel tölti el őket.
Sőt, egyesek azt mesélik, hogy egyenesen ezekre a videókra alszanak el, az elégedettségérzetnek köszönhetően. Másokat éppen ellenkezőleg, energiával töltenek fel, élénkítő hatást gyakorol rájuk – ahhoz hasonlatosan, mint amikor egy hullámvasútra ülnek fel vagy megnéznek egy ijesztő filmet.

6. Tudnál adni néhány tippet az egészséges bőr eléréséhez, akár különböző éghajlati övben élőknek?

Pontosan kell ismerni az adott éghajlati viszonyokat, valamint a saját bőrtípusunkat, és mindezeknek megfelelően kiválasztani a termékeket. Amit a legjobb barátunk használ, nem feltétlenül alkalmas a mi bőrünknek. Mindentől függetlenül napvédőt mindig használjunk. Vagy például a zsíros bőrtípus nyirkos időben nem igényel plusz nedvességet. Ezzel szemben a hideg időjárás a száraz bőrtől különösen elvonja a nedvességet, tehát erőteljesebb hidratálás szükséges ilyen kombináció esetén. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy a vízbázisú testápolók jóval kevésbé hidratálnak, mint az olajos krémek.

Dr. Pimple Popper akcióbanForrás: TLC/Discovery Communications

7. Mi ösztönzött arra, hogy dermatológus legyél?

Azt hiszem, mondhatjuk azt, hogy erre születtem. Édesapám is bőrgyógyász, így már fiatalkoromban megismerkedtem ezzel a szakterülettel, és amint rájöttem, hogy ez az egyik legversenyképesebb a szakterületek közül, rögtön tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt csinálom, és alkalmasnak is tartom magam a feladatra.

8. Mi a történet a Pimple Popper név mögött?

Amikor elkezdtem közzétenni a videóimat az interneten, hamar észrevettem, hogy egész szubkultúrája van azoknak, akik „nyomkodós” videókat osztanak meg egymás között. Ezt a közösséget a Redditen találtam meg. Nos, valójában nem teljesen láttam át, hogy miképpen működik a Reddit, de meg akartam osztani a videókat ezzel a csoporttal, azonban értelemszerűen senki nem saját nevet használt. Úgyhogy azon gondolkodtam, mi legyen az én felhasználónevem. Dr. Pimple Popper! És ez azóta megmaradt.

9. Így, hogy ilyen széles körben ismertté váltál, még lehet hozzád időpontot kapni?

Az igazság az, hogy részben. Vannak olyan eljárások, amelyeket a rendelések során csak én végzek – mint például a komplikáltabb bőrrák sebészeti eltávolítása és helyreállítása vagy szépészeti beavatkozások, mint a zsírleszívás vagy a szemfelvarrás. Emellett vannak olyan régi pácienseim, akik azóta visszajárnak hozzám, hogy majdnem tizenöt éve megkezdtem a praktizálást.  Rájuk mindenképpen próbálok időt szakítani, mert értékelem a hűségüket és törődöm velük. Úgyhogy azt mondanám, leginkább attól függ, hogy milyen kéréssel érkezik a beteg. Ha első alkalommal jönne, akkor valószínűleg több időbe telik, amíg időpontot kap.

Dr. Pimple Popper elárulta, mikor és hogyan szabad kinyomni a pattanást


Habár tudjuk, hogy a pattanásokat nem szabadna otthon nyomogatni, mindenki csinálja. Ezért a világ egyik legnépszerűbb bőrgyógyásza, dr. Sandra Lee, vagyis dr. Pimple Popper elárulta, mit szabad és mit nem szabad csinálni. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!