Egy skandináv kutatás szerint három titka van a hosszú életnek: a kempingezés, a táncolás és az éneklés. Most ez utóbbi jótékony hatásait mutatjuk be.

Te is dudorászol a zuhany alatt? Esetleg rendszeresen jársz karaoke-bárokba? Vagy inkább a szemérmesek táborába tartozol, és soha nem mernél énekelni? Testi-lelki jólléted érdekében válj meg gátlásaidtól, és énekeld teli torokból a kedvenc dalaidat! Hogy miért? Soroljuk.

Énekeljünk, ha légzési nehézségeink vannak 

Hallottál már a COPD-ről? Ez nem más, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amely a hörghurut és a tüdőtágulás együttes megnyilvánulását foglalja magában. A Sidney De Haan Kutatóközpont és a Canterbury Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan hat a COPD-s betegekre a gyakori dalolás. A kísérletben résztvevők heti rendszerességgel jártak 90 perces próbákra. A kórus elindításakor arra panaszkodtak, hogy COPD-jük korlátozta napi tevékenységeiket: nehezen tudtak felsétálni emelkedőkön, gondot okozott a lépcsőzés, a bevásárlás, a házimunka és az, ha a busz után kellett futniuk. Stephen Clift professzor szerint amiatt, hogy a COPD-s emberek nehezen lélegeznek, jobban ki vannak téve a társadalmi elszigeteltségnek, szorongásnak és depressziónak. Az utánkövetésnél meglepő eredményekre derült fényt. A tüdőműködés és -kapacitás értéke a korábbi szinten maradt, bár ezek a COPD-seknél csökkenni szoktak. A résztvevők javuló állapotról számoltak be. A COPD-sek számára tehát kimondottan ajánlott az éneklés, mert átmozgatja a tüdőt, segít leküzdeni a depressziót és a szorongást, továbbá oldja a társas elmagányosodást.

A COPD-sek számára kimondottan ajánlott az éneklés, mert átmozgatja a tüdőt és segít leküzdeni a depressziótForrás: Shutterstock

Énekeljünk, ha szépkorúak vagyunk 

2015-ben az Alzheimer Társaság hívta életre az „Énekelj az agyadért!" elnevezésű programot, hogy támogassák pácienseik memóriáját. Az éneklés alatti ki- és belégzés ugyanis javítja a vérkeringést és az agyra is jótékonyan hat. Ez nem csak a demenciában szenvedőknek jelent segítséget. Bárki élhet ezzel a lehetőséggel, aki javítani akarja memóriáját és a koncentrációs képességét. Ezt támasztja alá egy, az Egyesült Államokban végzett tanulmány is, amely szerint azok a 65 év fölöttiek, akik kórusban énekelnek ritkábban járnak orvoshoz, kevesebb gyógyszert szednek, ritkábban esnek el, jobb a hangulatuk és kevésbé magányosak.

Forrás: Shutterstock , laughinggif.com
A halhatatlanság létezik – Fordítsuk vissza az öregedést!

A halhatatlanság vizsgálatához fontos tisztázni, hogy pontosan mit is értünk ez alatt: sebezhetetlenség, örök fiatalság, betegségekkel szembeni immunitás, a lélek autonomitása? A következőkben egyaránt szó lesz a sejt, a DNS felelősségéről és az emberi halhatatlanság véges mértékéről. Ráadásul pedig mutatunk még olyan „halhatatlan" állatokat, amelyek talán előbb pusztulnak el, mint hinnéd. Olvasd tovább!

Énekeljünk, ha túl sok a stressz az életünkben 

Svéd szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az éneklés nemcsak a vér oxigénszintjét növeli, hanem egyfajta boldogsághormont, oxitocint is felszabadít, csökkenti a stresszszintet és a vérnyomást. A göteborgi egyetem kutatói azt találták, hogy azoknak a szívdobbanása, akik kórusban énekelnek, összehangolódik. Ez olyan nyugtatóan hat ránk, mint a jóga. Az éneklésnek hatása van a pulzusszámra is. ez pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Éneklés során pontosan, kontrolláltan kell levegőt venni. A ki- és a belégzés így hasonló hatást ér el, mint a jógalégzés. Segít ellazulni és a szívműködésünkre is kedvezően hat, mert oldja az izmok feszültségét, ezáltal csökken a kortizol nevű stresszhormon mértéke a vérünkben.

A zenélés az agyban is mérhető változásokat indít be. Ennek hatására pedig gyorsabban gyógyulhatunk egy stroke után.

Az éneklés nemcsak a vér oxigénszintjét növeli, hanem csökkenti a stresszszintet és a vérnyomástForrás: Shutterstock

Énekeljünk, ha erősíteni szeretnénk immunrendszerünket 

A frankfurti egyetem kutatói egy kórus minden egyes tagjától vér- és nyálmintát vettek az egyórás próba előtt és után. A résztvevők Mozart Requiemjét gyakorolták. Az eredmények azt mutatták, hogy az énekeseknek közvetlenül a próba után nőtt az S-IgA szintje. Ez egy olyan fehérje, amely antitestként van jelen az immunrendszerben. Ezzel szemben a passzív zenehallgatásnak nem volt ilyen érezhető hatása.

Énekeljünk, ha fejlesztenénk az önzetlenségünket 

Az éneklés fokozza a bennünk élő altruizmust. Amikor dalolunk, szűk nézőpontunkról a közösség javára helyezzük a hangsúlyt. Minél nagyobb átéléssel dalolunk, minél több – hívjuk így – áhítatban van részünk éneklés közben, annál nagyvonalúbbakká és segítőkészebbekké válunk. Amikor összegyűlünk másokkal, hogy egy lélekemelő, közös élményben legyen részünk, a hiányosságok helyett a kapcsolatainkra összpontosítunk. Ez pedig paradox módon önerősítő, vagyis egy kiadós dalolás után sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Amikor összegyűlünk másokkal énekelni, a hiányosságok helyett a kapcsolatainkra összpontosítunkForrás: Shutterstock

Mi mindenre jó még az éneklés? 

Alise Ojay, a yorki egyetem drámaterapeutája az exeteri egyetemmel együttműködve azt találta, hogy az éneklés erősíti a torok izmait, ezáltal pedig csökken a horkolás gyakorisága, sőt jelentősen javíthat az alvási apnoén is, mely egy súlyos alvászavar. Ezenkívül a dadogásra is jótékonyan hat, emeli a fájdalomküszöböt. Az éneklés kíméletes testedzés idősebbek, fogyatékkal élők és sérültek számára, ugyanis megdolgoztatja a tüdő izmait, nem mellesleg az állóképességet is növeli.

A szerző nem orvos, ezért semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben olvasható módszerek hatékonyságát illetően. Bárminemű egészségügyi probléma esetén fordulj kezelőorvosodhoz!