Visszaadhatja a vakok látását Roska Botond, aki nemrégiben átvette a Louis-Jeantet orvosi díjat, amelyet a Nobel-díj előszobájának is tartanak.

Sokan a Nobel-díj előszobájának tartják a Louis-Jeantet orvosi díjat, amelyet nemrégiben Roska Botond vehetett át. A Qubit cikke szerint ő az első magyar tudós, aki átvehette a rangos elismerést. 

Roska Botond kutatócsoportjával feltérképezte, hogyan nyerik ki a vizuális információkat a környezetből a látórendszer sejtjei. "A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak" - írja a lap. 

Roska Botond rangos orvosi díjat vett át: visszaadhatja a vakok látásátForrás: Shutterstock

Olyan látásérzékelőket fejlesztettek ki, amelyek a szemideghártya, a retina megfelelő részein elhelyezve képesek lesznek arra, hogy eljuttassák az információt a központi idegrendszerbe.

Roska Botond a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd doktorált a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében is, de továbbképezte magát a Harvard Egyetemen is. Bázelben biotechnológiai kutatóintézetet alapított.