A depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda!

A rosszkedvűség még nem feltétlenül depresszió! Depresszióról akkor beszélünk, ha az itt felsorolt tünetek közül egyszerre több is fennáll, huzamosabb ideig, akár két hétnél is tovább. Ilyen tünet lehet az erőtlenség, a megmagyarázhatatlan szomorúság érzése, kedvtelenség, passzivitás, általános rossz közérzet, életuntság érzése, koncentrációs nehézségek. A testi tünetek közül a gyakori fejfájást, az álmatlanságot, az emésztőrendszeri panaszokat, az étvágytalanságot és a székrekedést lehetne kiemelni. A szakirodalom a felsoroltak mellett számos egyéb tünetet is leír. Hogy időben el tudjuk csípni a bajt, érdemes figyelni a saját viselkedésünket és időben észrevenni, ha az megváltozott, a szokásostól eltérő lett. Ha ezeket a tüneteket nem csupán 1-12 napig, hanem tartósan észleljük, érdemes szakorvos segítségét kérnünk. Ha ugyanis sikerül még az elején észrevenni a bajt, egy időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel akár véget is vethetünk neki.

A depressziónak számos előjele vanForrás: Shutterstock

A depresszió okai

A depressziót bármi kiválthatja, ami mélyen érint valakit. A leggyakoribb okok egy szeretett személy vagy szerelem elvesztése. De állhat a hátterében másfajta személyes dráma is, például válás, vagy ha valaki anyagilag tönkrement, vagy elveszítette a becsületét, megszégyenült. Ne hagyjuk, hogy a türelmetlenség, a bosszússág, a harag és az önsajnálat befészkelje magát a gondolatainkba. Ha mégis megtörténik, és nem sikerül ebből az örvényből kikerülni, ne szégyelljük, kérjünk segítséget!

Kezelés

A gyógyszeres kezelés mellett szükség lehet egyénre szabott pszichoterápiára is, azonban fontos tudni, hogy mindez kizárólag akkor lehet eredményes, ha a beteg maga úgy dönt, hogy meg akar gyógyulni, ha szembe mer nézni a problémájával. Éppen ezért rendkívül fontos az önismeret és hogy mielőbb saját magunkon érezzük a lelkünkben zajló, és esetleg nem jó irányba mutató változásokat.