Régóta fennáll az a tévhit, hogy a vörös hajért felelős gén el fog tűnni, ám ez nem igaz. Erre nincs tudományos magyarázat.

A vörös hajú emberek igazán ritkák, hiszen csak az emberiség 1-2 százalékát teszik ki. Egyes tudósok úgy becsülik, hogy mindössze 50 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a földön, a legtöbbjük pedig Európában él, főként az Egyesült Királyságban. Angliában 6 százalék, Írországban 10, Skóciában 13 százalék a vörös hajúak aránya.

Nem fognak eltűnni a vörös hajúakForrás: Thinkstock


A tudósok szerint a klíma is magyarázhatja, hogy miért éppen a brit szigeteken van több vörös hajú: a felhős időjárás miatt szükségük volt arra, hogy a kevés napsütésből a lehető legtöbb D-vitamint hasznosítsák, és a napsugarak sem annyira károsak ezen az éghajlaton – írja a Bors. A vörös hajért egyébként a melanocortin1 receptor felel, ám a globális felmelegedés és az egyre több napsütés miatt egyre kevesebb szükség van erre a génre. Ebből sokan arra következtetnek, hogy a gén módosulni fog, és végül teljesen el fognak tűnni a vörös hajúak, ám a tudósok szerint erre nincs tudományos magyarázat,  várhatóan több ezer év múlva is létezni fognak, pedig csak 50 százalékban öröklődik az említett gén.