Egy krónikus betegség, legyen az testi vagy pszichés eredetű, bárki életét képes megkeseríteni. Ez alól pedig a múlt hírességei sem voltak kivételek, hiába a sok pénz, az ismertség, múltunk nagyjai is kénytelenek voltak szembenézni a rájuk nehezedő teherrel.

Tutanhamon nem volt igazán jelentős fáraó, mi mégis ámulattal tekintünk rá. Ez pedig nem másnak, mint a sírjának köszönhető, amit 1922-ben tártak fel a Királyok völgyében. Az egyetlen épségben megmaradt fáraósír csodálatos kincseket rejtett és kézzelfogható bizonyítékot Egyiptom ókori hiedelemvilágáról, no meg persze művészetéről. Tutanhamon fiatalon került a trónra, és csupán tíz éven át uralkodott. Az ábrázolásokkal ellentétben nem beszélhetünk túl megnyerő külsejű férfiról: gerince és lába görbe, koponyája deformált volt, ami a többgenerációs, rokonok közötti házasságoknak tudható be. Német tudósok állítják, hogy vérszegénységben szenvedett.

TutanhamonForrás: Jon Bodsworth/Wikipédia

Albert Einstein csupán 7 évesen tanult meg beszélni, és szinte minden bizonnyal az autizmus spektrumzavar egy enyhébb formájában szenvedett. Az Asperger-szindróma röviden a szociális válaszkészség hiányát, a másokkal szembeni érdektelenséget jelenti, ami hétköznapi életét, a társadalomba való beilleszkedését nagyban megnehezítette, ugyanakkor zsenialitását és felfedezéseit is ennek a betegségnek köszönhette.

Albert EinsteinForrás: Getty Images/Keystone

Howard Phillips Lovecraft, a horror – azon belül is a weird irodalom – koronázatlan királya rákban halt meg, de életét nem ez a betegség határozta meg. Az író rettegett a hidegtől, már-már paranoiás félelemmel fordult a csökkent hőmérséklet felé, mely többször is az ájulásig sodorta a misztikus rettegés mesterét.

Howard Phillips LovecraftForrás: Wikipédia

Vlagyimir Iljics Lenin, a Szovjetunió első vezetője agyvérzésben halt meg. A boncolás azonban szörnyű tényre világított rá. Agyában olyan mértékű volt a kalciumlerakódás, hogy bizonyos részei már szinte megkövesedtek. A diktátor ugyanis súlyos agyi érelmeszesedésben szenvedett.

LeninForrás: AFP

Ludwig van Beethoven német zeneszerző, a bécsi klasszika kiemelkedő alakja már 25 évesen a siketség jegyeit mutatta. Emiatt depresszióval küzdött és többször megfordult a fejében az öngyilkos gondolata. 49 évesen végleg megsüketült. Egyes források szerint életét a szifilisz határozta meg, mellyel vélhetően embriókorában fertőződött meg. Sőt, többen állítják, hogy a híres zeneszerző a bipoláris zavar tüneteit is mutatta, amelyen az alkohol- és ópiumfogyasztás csak súlyosbított.

Ludwig van BeethovenForrás: Getty Images/Rischgitz