A vásárlásmánia a férfiakat éppúgy érinti, mint a nőket

Forrás: Shutterstock -
vásárlás vásárlásfüggő oniománia shopping vásárlásmánia függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallottál már az oniomániáról? Ha a szó idegenül is cseng, az általa jelölt tevékenység már többeknek lehet ismerős. A sokak által ismert vásárlási mániát hívja így a szakirodalom. Aki nem tud megálljt parancsolni a költekezésnek, nemcsak egyszerűen hóbortos és gyenge akaratú. Az oniománia ugyanolyan mániás-kényszeres betegség, függőség, akárcsak az evészavarok, az alkohol- vagy a kábítószerfüggés. De míg az alkoholista le tudja tenni az italt, a szerencsejátékos el tudja kerülni a nyerőgépeket, vásárolnia mindenkinek kell. A vásárlásmániát pont ez teszi olyan veszélyessé.

Öröm és bűntudat

A shoppingolás eredetileg tipikus amerikai időtöltésnek számított, mára viszont világviszonylatban is egyre többen hódolnak ennek a szabadidős tevékenységnek. Amikor a számunkra kedves személyekkel a plázákban bolyongunk, erősödik a köztünk lévő szociális kötelék, ráadásul egy jószabású új outfit csodákat tehet az önbecsülésünkkel. Mégsem teljesen rózsás a kép. Akik túlzásba viszik a shoppingolást, egy sor kellemetlenséggel szembesülhetnek, például két-három állásuk van, hogy finanszírozni tudják az esztelen költekezéseket. A magánéletük káosz és zűrzavar, mert titkolóznak, hiszen a szükségesnél többet vásárolnak teljesen felesleges holmikból. Az új zsákmányt aztán elrejtik a szeretteik elől, mert bűntudatot és szégyent éreznek. A kidobott pénz aztán gyakran vezet családi, baráti vitákhoz.

Akik túlzásba viszik a shoppingolást, egy sor kellemetlenséggel szembesülhetnek Forrás: Shutterstock

Vásárlótípusok

A vásárlásmániások három csoportját különböztethetjük meg.

  • Az érzelmi vásárlót egy kis vásárolgatás gyorsan kirángatja lehangolt, depresszív állapotából. A shopping ugyanis a dopaminhoz hasonló anyagot szabadít fel az agyban, a hatás azonban nem tart sokáig.
  • A bipoláris vásárló esetében sokszor kontroll nélküli költekezés jelzi a mániát. A függőség gyakran depresszióként indul. Azonban mivel a vásárlás egy társadalmilag elfogadott tevékenység, sokakban nem tudatosul, hogy belecsúsztak egy kényszeres betegségbe, míg nem szembesülnek a blokkokkal és az elköltött pénz mennyiségével.
  • A mániás vásárlót arról lehet megismerni, hogy ugyanazt a felsőt hat színben veszi meg, vagy havonta lecseréli a kávéfőzőjét, mert folyamatosan jobbat és jobbat keres. Vásárlás közben azt érzi, minden rendben van. Ez a viselkedés a hajthatatlan perfekcionizmusra vezethető vissza.

Nők és férfiak

Azt gondolhatnánk, hogy a vásárlásmánia csak nőket érint. Egy brit tanulmány szerint azonban hozzávetőlegesen ugyanannyi férfit jellemez a túlköltekezés, mint ahány nőt. Az internet és az online vásárlás pedig kiváló terepet nyújt a férfiaknak mindehhez.

Az erősebbik nemet inkább a szerszámok, könyvek, elektronikai eszközök hozzák lázba. A hölgyek ezzel szemben inkább ruhákra, cipőkre, ékszerekre költenek. A nők társas eseményként tekintenek a vásárlásra, amely a férfiakban inkább a versenyszellemet fokozza.

Az erősebbik nemet inkább a szerszámok, könyvek, elektronikai eszközök hozzák lázba Forrás: Shutterstock

Amikor a nők úgy érzik, kezd az irányítás kicsúszni a kezükből, gyakrabban kérnek segítséget vásárlási mániájuk miatt. Ennek az lehet az oka, hogy a vásárlást sokan feminin tevékenységnek tartják, a férfiak pedig emiatt nehezebben vallják be, ha problémájuk támad vele. Még egy különbséget megfigyelhetünk a két nem között. A férfiakat inkább gyűjtőnek nevezik, mint megszállott vásárlónak. Ez azért mégiscsak jobban hangzik, nem?

Impulzív vásárlás és az ősember

Ha már a gyűjtögetésnél tartunk, tennünk kell egy kis történelmi kitérőt, ugyanis az impulzív vásárlás sokaknak jelent problémát. Nem kell azonban megijednünk, hiszen Ryan Howell, a San Francisco Egyetem pszichológiaprofesszora szerint az impulzív vásárlás a túlélési ösztön egyik válfaja. A gyűjtögető-vadászó időszakban, amikor az emberek megláttak valamit, megragadták, és magukkal vitték, mert valószínűleg soha többé nem találkoztak vele a későbbiekben. A professzor meglátása szerint, ha azt látjuk, hogy valami hamarosan elfogy, meg fogjuk venni. Sokszor még a 21. században is úgy érzékeljük az életet, mint több ezer évvel ezelőtt élt elődeink, kiváltképp, ha kiárusításról van szó.

Amikor egy terméket a szokásos ár feléért látunk egy üzletben, bekapcsol a hiányérzetgombunk, és azt érezzük, ha a boltban hagyjuk az adott terméket, végleg elesünk a megvásárlásától vagy a soha vissza nem térő akciós ártól.

Az impulzív vásárlás a túlélési ösztön egyik válfaja Forrás: Shutterstock

A helyzet romlik, ha az adott árucikket elkezdjük fogdosni, simogatni, szeretgetni, az érintés ugyanis olyan hatást kelt, mintha a saját tulajdonunkról lenne szó, és nem szeretjük elveszíteni azt, ami a miénk. Azok a racionális szempontok, hogy valóban szükségünk van-e az adott termékre, vagy hogy megengedhetjük-e magunknak, semmit sem érnek ilyenkor. Ezért érezzük úgy, hogy meg kell vennünk azt az autót, amit kipróbáltunk a tesztvezetésen és emiatt tölt el minket szomorúsággal, amikor valaki más veszi meg álmaink otthonát. Merthogy rivalizálni, és végül nyerni, kimondottan üdítő érzés. Helyes lenne viszont tisztában lennünk azzal, hogy a felelős és átgondolt döntésekhez időre van szükségünk.

Howell professzor azt tanácsolja – legyen szó bármilyen apró cikk vásárlásáról –, várjunk 24 órát, mielőtt beugranánk bármiféle impulzív vásárlásba.

Ez természetesen azzal jár, hogy felismerjük, mikor hoz minket kísértésbe egy adott termék. Ha a következő nap még mindig szeretnénk megvásárolni, vegyük meg, de csak akkor, ha ezt meg tudjuk magunknak engedni! Nagy valószínűséggel azonban másnap már nem is fogunk emlékezni arra, ami annyira megdobogtatta a szívünket.

Ha a vásárlásmánia átvette az irányítást az életed felett, kérj segítséget! Bizonyos esetekben viselkedésterápiára vagy gyógyszeres kezelésre is szükséged lehet, ezért érdemes pszichológus vagy pszichiáter szakemberhez fordulni.
A menstruáció a női élet része – Tudj meg mindent róla!http://www.life.hu/drlife/20190304-a-menstruacio-a-noi-elet-resze-tudj-meg-mindent-rola.htmlHa a nőiségről beszélünk, sokaknak a kecsesség, a finomság jut elsőként eszébe. Van azonban a női létnek egy sokkal földhözragadtabb, olykor kellemetlen, nehézkes része is, ez pedig a menstruáció. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal a termékeny éveinket végigkísérő havi ciklusról beszélgettem. Dr. LifeOrigoA halhatatlanság létezik – Fordítsuk vissza az öregedést!http://www.life.hu/drlife/20180319-a-halhatatlansag-letezik-oregedes-sejt.htmlA halhatatlanság vizsgálatához fontos tisztázni, hogy pontosan mit is értünk ez alatt: sebezhetetlenség, örök fiatalság, betegségekkel szembeni immunitás, a lélek autonomitása? A következőkben egyaránt szó lesz a sejt, a DNS felelősségéről és az emberi halhatatlanság véges mértékéről. Ráadásul pedig mutatunk még olyan „halhatatlan” állatokat, amelyek talán előbb pusztulnak el, mint hinnéd. Dr. LifeOrigoA túlérzékenység 8 legfontosabb jellemzőjehttp://www.life.hu/drlife/20180508-a-tulerzekenyseg-hipererzekenyseg-8-legfontosabb-jellemzoje.htmlA túlérzékenység nem egyenlő a hisztivel, a hiperszenzitív ember így születik, nem pedig a szociális környezetében tanulja el ezt a fajta hozzáállást. Oka az idegrendszer szenzoros feldolgozásáért felelős területeinek túlérzékenysége a külső ingerekkel szemben. Dr. LifeOrigoBiblioterápiával a drogfüggőség ellen – Interjú egy pszichiáterrelhttp://www.life.hu/drlife/20170926-biblioterapiaval-a-drogfuggoseg-ellen-interju-addiktologus-pszichiater-addikcio-kabitoszer.htmlA marihuána és a party drogoknak nevezett szerek mellett, szinte havonta dobnak piacra újabb és újabb kábító hatású szereket. A dizájner drogok és társaik veszélye nem csupán a kedvező árukban rejlik, összetevőiket folyamatosan változtatják, így hatásuk kiszámíthatatlan. Több olyan kábítószer is forgalomban van, ami rendkívül gyorsan leépíti a szeret használó testét és elméjét. Félő belegondolni, hogy mi lesz, ha Magyarországra is elér az az újfajta, pszichoaktív kábítószer, mely ötvenszer erősebb a heroinnál, és Angliában, valamint Amerikában tízezrével szedi az áldozatait. Dr. LifeFotó: Mudra László - OrigoOrrcseppfüggőség – Vajon tényleg létezik?http://www.life.hu/drlife/20190208-orrcsepp-orrspray-fuggoseg.htmlAz orrcseppfüggőség városi legenda, vagy valós, létező jelenség? Hogyan alakulhat ki, miképpen ismerhetjük fel a jeleit, és mit kell tennünk, ha már megtörtént a baj? Dr. LifeOrigoZacher Gábor szerint a függőség nem feltétlenül negatívhttp://www.life.hu/drlife/20180819-zacher-gabor-szerint-a-fuggoseg-nem-feltetlenul-negativ-mondta-el-joshi-bharatnak.htmlJoshi Bharat vendége Zacher Gábor toxikológus volt, aki a függőség különböző formáiról beszélt a műsorban, illetve a betelefonáló nézőknek adott tanácsot, hogyan lehet "kigyógyulni" az egyes addikciókból.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.