Oda kell figyelni a testünk jelzéseire: nem jelent jót, ha éjszaka gyakran kell felkelned pisilni. Ez lehet az oka.

A legfrissebb kutatások szerint a gyakori éjszakai vizelési ingernek több oka is lehet. Az egyik ezek közül a magas vérnyomás és a túl sok só fogyasztása, amely összekapcsolódik. Hiszen ha többet viszünk be, mint az ajánlott mennyiség, az a vérnyomás emelkedéséhez vezethet. Napközben pedig a só megköti a vizet, ami sok esetben éjszaka ürül ki a szervezetből.

Ha éjszaka gyakran ki kell menni, akkor orvoshoz kell fordulni – Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Ezen kívül azonban még más oka is lehet a gyakori vizelési ingernek, egyik közülük a nocturnalis polyuria nevű állapot. Az ebben szenvedő embereknek éjszaka nagy mennyiségű vizelet termelődik a szervezetükben. A kialakulását többféle betegség okozhatja: szívelégtelenség, vesebetegség vagy olyan neurológiai betegségek, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

A probléma oka lehet az is, hogy a húgyhólyag nem képes megtartani az éjszaka termelődött vizeletet, ezt okozhatja fertőzés vagy gyulladás. Sok oka lehet tehát annak, ha az éjszaka folyamán többször is felébred az ember azért, mert pisilnie kell, ám minden esetben fontos, hogy orvoshoz forduljunk – írja a Health.com.