A felfázás nem kellemes, sajnos azonban bárkivel előfordulhat. A felfázást ugyan könnyebb elkerülni, mint kezelni, de szerencsére az utóbbi sem túl nagy kihívás. Ha néhány dologra odafigyelsz, egy-két nap alatt túleshetsz ezen a problémán.

A felfázás valójában bakteriális fertőzés: a kórokozók a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba – súlyosabb esetben akár egészen a veséig is – jutnak. Természetesen itt is, mint a legtöbb megbetegedés esetén igaz: a bajt könnyebb megelőzni, mint orvosolni.

A megelőzéshez hozzátartozik a rendszeres tisztálkodás – az intim tájék nem túlzásba vitt higiéniája, a megfelelő WC-használat, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve a gyakori vizelés, amelynek során a baktériumok nagy része kiürülhet a szervezetből.

A felfázás valójában egy bakteriális fertőzés és sajnos bárkivel megeshetForrás: Shutterstock
A felfázás tünetei
Kinek ne lennének ismerősek az alábbiak: alhasi fájdalmak, gyakori vizelési inger, vizeletürítés közben csípő, szúró, viszkető érzés, olykor a vér megjelenése a vizeletben? Ezek mind a felfázás tünetei, amelyek igen kellemetlenek lehetnek és bizony erős fájdalommal is járhatnak.

Sajnos a felfázás a nőket rövidebb húgycsövük miatt gyakrabban érinti, mint a férfiakat, de tény, hogy ennek ellenére az erősebb nem sem úszhatja meg ezt a problémát. Szinte mindenki átesik ezen életében minimum egyszer, de leginkább többször, és az is elmondható, hogy vannak, akik kifejezetten hajlamosak erre a betegségre. Számukra még inkább fontos, hogy fokozott figyelemmel tartsák be a higiéniai előírásokat, fogyasszanak sok folyadékot, és ne tartogassák a vizeletet, hogy a baktériumok minél gyorsabban ki tudjanak ürülni a szervezetből.

Segítség, felfáztam! Mit tegyek?

Nos, ha nem sikerült elkerülni a problémát, akkor sem kell aggódni: a panaszok viszonylag gyorsan megszüntethetők. A fent leírtaknak megfelelően ebben az időszakban különös gonddal ügyeljünk az intim higiéniánkra – ám lehetőség szerint ne, vagy legalábbis ne túl gyakran használjunk intim mosakodógélt. Ez utóbbi ugyanis felboríthatja a hüvelyi pH-értéket, amitől aztán a szervezet védekezőképessége csökken és fogékonyabb lesz a különféle kórokozókra. Éppen ez okból kerüljük a hüvelyi irrigálást is.

Ebben az időszakban különös gonddal ügyeljünk az intim higiéniánkraForrás: Shutterstock

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás alapvető: minél többször pisilünk, annál gyorsabban ürülnek ki a baktériumok a szervezetből. Tény, hogy ilyenkor fájdalmas lehet a vizelés, de muszáj erőltetni, mert a baktériumok rendkívül gyorsan képesek szaporodni a pangó vizeletben.
Gyógyhatású készítmények – pl. tőzegáfonya- és medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó szerek – szedésével sokat tehetünk a húgyhólyagunk egészségéért, ezeket bőséges folyadékfogyasztás mellett az első tünetek jelentkezésekor érdemes elkezdeni. Sokat segíthet pl. a csalánból, cickafarkból készült gyógyteák rendszeres fogyasztása is.

A fentiek betartásával egy-két nap alatt túl lehetünk ezen a kellemetlen betegségen, azonban ha a panaszok ezt követően is fennállnak, vagy véres vizeletet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki nagy valószínűséggel antibiotikumkúrát fog javasolni.