tisztálkodás fürdés zuhanyzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napi tusolás vagy fürdés a legtöbb ember számára magától értetődő, ám időnként arról is lehet olvasni, hogy egyáltalán nem szükséges. De mi az igazság? 

A What If című sorozat szerint egy ember élete során összesen több mint egy évet tölt zuhanyzással. A film mikrobiológus készítője állítja, hogy ez túl sok, és bár eltávolítjuk a szennyeződést, ugyanakkor azokat a természetes olajokat és lipideket is lemossuk magunkról, amelyek a bőrünket hidratálják, így a kórokozók ellen is védtelenebbé válunk.

Forrás: Thinkstock

A tiszta emberi bőrön akár ezerfajta baktérium található, amelynek jó része ártalmatlan, ám ha megtapadnak a bőrünkön és plakkot képeznek, büdösek leszünk.

5 nap után már jól érezhető a szagunkon, hogy nem tisztálkodtunk, és amikor már 10 napja nem fürdesz és nem mosol hajat, a korpa is megjelenik a fejbőrön. 20 nap után pedig már vakarózunk is, és tényleg nem lehet mellettünk megmaradni, így az általalános ajánlás mégiscsak az, hogy a nap végén, mielőtt lefekszünk, mindenképpen tisztálkodjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.