A nyári időszakban sajnos gyakoribbak az intim fertőzések, mint az év többi szakában. Eláruljuk, hogy ennek mi az oka, mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását, és elmondjuk azt is, mit csináljunk akkor, ha már megtörtént a baj.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy közvetlenül a vízpart vagy maga a víz az oka annak, ha az ember intim fertőzést szed össze. Ez gyakori tévhit, amelyet nem árt tisztázni. A fertőzések kialakulásának hátterében sokkal inkább a nem megfelelő elővigyázatosság áll: az intim tájék tartósan nedves közege ugyanis elősegíti a káros mikroorganizmusok húgyutakba való bejutását és ottani megtelepedését.

A fertőzések kialakulásának hátterében sokkal inkább a nem megfelelő higiénia állForrás: Shutterstock

Mit tehetünk a megelőzésért?

Annak érdekében tehát, hogy elkerüljük a bajt, törekedjünk arra, hogy a nyári pihenés, utazás, nyaralás alkalmával, egy-egy fürdőzés után mielőbb megszabaduljunk a nedves fürdőruhánktól. Mindig legyen nálunk egy tartalék bikini vagy úszódressz, hogy a vízből kijőve a nedves textilt mielőbb szárazra cserélhessük. Használjunk mindig saját törölközőt, továbbá menzesz idején ügyeljünk a tampon vagy betét gyakori cseréjére. Különösen a hosszabb úszások, pancsolások után azonnal cseréljünk tampont. Örök szabály, hogy a vízbemenetel előtt és után is érdemes lezuhanyozni! Fontos megjegyezni azt is, hogy – ahogyan az év többi időszakában sem – nyáron se viseljünk műszálas fehérneműt, illetve kerüljünk a hüvelyi irrigálószereket vagy az intim mosakodók túl gyakori használatát.

A Life.hu tippje
A gyógyszertárakban recept nélkül kapható hüvelykúpok nagy segítségünkre lehetnek a megelőzésben. A savas pH-értékű hüvelykrémek, hüvelykúpok helyreállítják és fenntartják a hüvely élettani pH-értékét, gátolják a bakteriális vaginózisért felelős kórokozók szaporodását, és kedvezőtlen környezetet teremtenek az E.coli baktériumok megtelepedéséhez.

A legnagyobb óvintézkedések mellett is megtörténhet a baj

A fent leírtak betartásával csökken ugyan a fertőzésveszély, de még így sem lehetünk teljesen védettek a különböző kórokozókkal szemben. Amennyiben úgy érezzük, hogy problémánk adódott az intim tájékon, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat, aki egy gyors vizsgálat után a megfelelő kezelést javasolja majd. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú fertőzéssel állunk szemben: a gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseknek nemcsak az oka, hanem a kezelése is eltérő.

Ha úgy érezzük, hogy problémánk adódott az intim tájékon, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkatForrás: Shutterstock

De hogyan különböztethető meg a gombás és a bakteriális fertőzés?

A hüvelyi panaszok egyik első jele a rendellenes hüvelyfolyás, amely elég jól utal rá, hogy milyen problémával állunk szemben. Ha a váladék túrós-szemcsés, fehér vagy sárgás színű, ráadásul erősen viszket odalent, olyankor hüvelygombára gyanakodhatunk. A bőséges, híg, áttetsző és kellemetlen, halszagú hüvelyfolyás viszont a bakteriális hüvelyfertőzés jellegzetes kísérője.