Az otthoni problémák, a munkahelyi stressz, a megfelelési kényszer, a párkapcsolati nehézségek mind-mind okot adhatnak arra, hogy a megszokottnál idegesebb, feszültebb, feldúltabb legyél. Nincs ezzel semmi baj, de jó, ha tudod, a hosszú időn át tartó stresszes állapot komoly károkat okozhat a szervezetedben. Éppen ezért törekedned kell arra, hogy minél előbb visszatérj a nyugalmi állapotba. Mutatjuk, hogyan.

Ideges vagy? Nyugodj meg! – hányszor hallottuk már ezt a mondatot. De ettől a jó tanácstól a legtöbben ahelyett, hogy egyszeriben megnyugodnának, többnyire csak még idegesebbek lesznek. Nem csoda, hiszen varázsütésre nem megy a dolog, de létezik azért néhány tuti tipp, amivel viszonylag gyorsan visszatérhetsz a nyugvópontodra.

1. Kell egy szelep!

Ez mindenkire igaz! Válassz magadnak egy olyan tevékenységet, ami a hétköznapokban is ellazít, feltölt. Lehet ez egy rendszeres séta, futás vagy bármilyen sporttevékenység, jóga, meditáció... A sor végtelen, mindenkinek meg kell találnia a hozzá illő szelepet, amin keresztül – persze átvitt értelemben – a felgyülemlett stressz távozni tud. A hirtelen dühöt sem volna szabad senkinek sem magában tartani és elfojtani: jobb, ha mielőbb kiadjuk magunkból ezeket az érzéseket.

Válassz magadnak olyan hobbit vagy sporttevékenységet, ami a hétköznapokban is feltöltForrás: Shutterstock

2. Lazítsd el magad!

Egy kellemes fürdőzés, egy lazító masszázs, egy wellness hétvége segíthet abban, hogy elcsitítsd a gondolataidat. Kicsit nézz magadba, gondold át, hogy miért kerültél olyan helyzetbe, ami most nem igazán komfortos a számodra. Próbáld megtalálni a probléma gyökerét és engedd el az érzést, ami gúzsba köt.

3. Csak vidáman!

Tény, hogy egy stresszes, feszült helyzetben az ember nem éppen a legboldogabb, ennek ellenére próbáld meg olyan dolgokkal körülvenni magad, amik mosolyt csalnak az arcodra. Egy jó hangulatú baráti beszélgetés, összejövetel is kiránthat a mélyből, de egy jó film szintén kikapcsolhat egy időre és elfeledtetheti veled a problémákat.

Egy jó hangulatú baráti beszélgetés, összejövetel kiránthat a mélybőlForrás: Shutterstock

4. Légy őszinte!

Akár egy megértő barátnőhöz, akár szakemberhez fordulsz segítségért, légy teljesen őszinte! Mondd ki, amit gondolsz, add ki magadból a legmélyebb érzéseidet, próbáld megfogalmazni a problémádat! Hidd el, ha őszinte vagy magaddal, és hangosan kimondod a sérelmeidet és azt, hogy ezek milyen érzéseket váltottak ki belőled, máris ráakadhatsz a bajok forrására, és tudatosan tehetsz valamit annak érdekében, hogy mielőbb kilábalj ebből a számodra kellemetlen helyzetből.

5. Használj egy kis segítséget!

Nem szégyen, ha az ember a stresszes, feszült helyzetekből azonnali menekülő utat keres. Ha gyors megnyugvásra vágysz, igyál egy nyugtató gyógyteát – a levendula, a citromfű és a borsmenta is remekül ellazítanak. De a patikákban vény nélkül kapható, többnyire szintén gyógynövények kivonataiból készült készítményeket is bátran használhatod ilyenkor.