betegség idegesség sedacur2019 egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az otthoni problémák, a munkahelyi stressz, a megfelelési kényszer, a párkapcsolati nehézségek mind-mind okot adhatnak arra, hogy a megszokottnál idegesebb, feszültebb, feldúltabb legyél. Nincs ezzel semmi baj, de jó, ha tudod, a hosszú időn át tartó stresszes állapot komoly károkat okozhat a szervezetedben. Éppen ezért törekedned kell arra, hogy minél előbb visszatérj a nyugalmi állapotba. Mutatjuk, hogyan.

Ideges vagy? Nyugodj meg! – hányszor hallottuk már ezt a mondatot. De ettől a jó tanácstól a legtöbben ahelyett, hogy egyszeriben megnyugodnának, többnyire csak még idegesebbek lesznek. Nem csoda, hiszen varázsütésre nem megy a dolog, de létezik azért néhány tuti tipp, amivel viszonylag gyorsan visszatérhetsz a nyugvópontodra.

1. Kell egy szelep!

Ez mindenkire igaz! Válassz magadnak egy olyan tevékenységet, ami a hétköznapokban is ellazít, feltölt. Lehet ez egy rendszeres séta, futás vagy bármilyen sporttevékenység, jóga, meditáció... A sor végtelen, mindenkinek meg kell találnia a hozzá illő szelepet, amin keresztül – persze átvitt értelemben – a felgyülemlett stressz távozni tud. A hirtelen dühöt sem volna szabad senkinek sem magában tartani és elfojtani: jobb, ha mielőbb kiadjuk magunkból ezeket az érzéseket.

Válassz magadnak olyan hobbit vagy sporttevékenységet, ami a hétköznapokban is feltölt Forrás: Shutterstock

2. Lazítsd el magad!

Egy kellemes fürdőzés, egy lazító masszázs, egy wellness hétvége segíthet abban, hogy elcsitítsd a gondolataidat. Kicsit nézz magadba, gondold át, hogy miért kerültél olyan helyzetbe, ami most nem igazán komfortos a számodra. Próbáld megtalálni a probléma gyökerét és engedd el az érzést, ami gúzsba köt.

3. Csak vidáman!

Tény, hogy egy stresszes, feszült helyzetben az ember nem éppen a legboldogabb, ennek ellenére próbáld meg olyan dolgokkal körülvenni magad, amik mosolyt csalnak az arcodra. Egy jó hangulatú baráti beszélgetés, összejövetel is kiránthat a mélyből, de egy jó film szintén kikapcsolhat egy időre és elfeledtetheti veled a problémákat.

Egy jó hangulatú baráti beszélgetés, összejövetel kiránthat a mélyből Forrás: Shutterstock

4. Légy őszinte!

Akár egy megértő barátnőhöz, akár szakemberhez fordulsz segítségért, légy teljesen őszinte! Mondd ki, amit gondolsz, add ki magadból a legmélyebb érzéseidet, próbáld megfogalmazni a problémádat! Hidd el, ha őszinte vagy magaddal, és hangosan kimondod a sérelmeidet és azt, hogy ezek milyen érzéseket váltottak ki belőled, máris ráakadhatsz a bajok forrására, és tudatosan tehetsz valamit annak érdekében, hogy mielőbb kilábalj ebből a számodra kellemetlen helyzetből.

5. Használj egy kis segítséget!

Nem szégyen, ha az ember a stresszes, feszült helyzetekből azonnali menekülő utat keres. Ha gyors megnyugvásra vágysz, igyál egy nyugtató gyógyteát – a levendula, a citromfű és a borsmenta is remekül ellazítanak. De a patikákban vény nélkül kapható, többnyire szintén gyógynövények kivonataiból készült készítményeket is bátran használhatod ilyenkor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.