Szívrohamon átesett betegek felépülését segítheti az úgynevezett szívtapasz

Forrás: Thinkstock -
szívroham gyógyulás szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók kifejlesztettek egy olyan tapaszt, ami segítheti a szívrohamon átesett emberek felépülését.

A szívroham okozta károsodás helyreállításában segíthet a "pumpáló tapasz", amely több millió élő, lüktető őssejtet tartalmaz – számolt be a róla az MTI a BBC News információi alapján.

Mint írják, a 3-szor 2 centiméteres tapaszt, amelyet a páciens saját sejtjeiből nevelnek laboratóriumban, a beteg szívére varrják, majd a szövet önmagától változik egészséges, működő izommá. A tapasz emellett olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek segítenek a meglévő szívsejtek regenerálódásában. A tapasz működését nyulakon vizsgálták, és az eredmények szerint biztonságos volt – mondták el egy manchesteri szívgyógyászati konferencián az Imperial College London szakértői.

A szívrohamból segíthet felépülni az új találmány Forrás: Thinkstock

A konferencián elhangzott, hogy az eljárást a következő két éven belül embereken is ki akarják próbálni.

"A szívtapaszt is ugyanúgy felírhatnánk, mint a gyógyszereket, egyszerűen csak le kéne venni a polcról, és beültetni a páciensbe" – vázolta fel a lehetőséget a kutatásban részt vevő egyik tudós, Richard Jabbour.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.