A tudósokat hosszú ideje foglalkoztatja, hogy létezik-e az a kor, amit egyetlen ember sem élhet túl. Korábban már körbejártuk a szupererő nélküli halhatatlanság kérdéskörét, most látogassunk el az elérhetőbb hosszú élet határára.

Sok kutatás irányult már a föld kék zónáiban élő idős emberek táplálkozási és életvitelbeli vizsgálatára, mivel ezekben a régiókban nem ritka, hogy valaki akár két évtizeddel is túlélje a 100. születésnapját.

Kék zónáknak a föld azon részeit nevezzük, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő 100 év felett élő emberek. Ezek jelenleg: Szardínia szigete (Olaszország), Okinawa (Japán), Loma Linda (Kalifornia, USA), Nicoya-félsziget (Costa Rica), Ikaria-sziget (Görögország).

A maximális élettartamot sok tényező befolyásolhatja: nemünk, genetikánk, életmódunk, lakóhelyünk, gazdasági és szociális körülményeink. Korábban a tudósok 115 évben határozták meg azt a kort, ameddig élhetünk, egy új kutatás azonban rácáfol erre. Ebben az áll, hogy képtelenség pontosan meghatározni egy olyan életkort, amit már egyetlen ember sem élhet meg. 

A halálunk megjósolható, vagy épp annyira bizonytalan, mint kétszáz évvel ezelőtt?  

A Nature magazinban megjelent tanulmányban kanadai biológusok a legidősebb brit, amerikai, francia és japán emberek életét követték nyomon, 1968-tól napjainkig. 

A várható átlagos és maximális élettartam folyamatosan változik, az elmúlt száz évben ráadásul folyamatosan nőtt, és ez a tendencia valószínűleg továbbra is folytatódni fog. Lehetetlen megjósolni tehát, hogy milyen hosszú ideig élnek majd a jövő emberei  - mondta a kutatásban részt vevő egyik tudós, Siegfried Hekimi.

A 115 lesz az új 60?Forrás: Shutterstock

Ezt jól mutatja egy hazai statisztika is. Magyarországon az 1900-as években a születéskor várható élettartam hozzávetőleg 37 év volt, napjainkban pedig elérte a 76 évet. 

Hol az élet határa, mennyi bír el a föld?  

Azok az emberek, akik manapság 110 éves koruk felett halnak meg – mint például a tavaly 113 évesen elhunyt spanyol Francisco Nuñez Olivera – még egy sokkal megterhelőbb korban születtek és nőttek fel. A tudomány fejlődésének, az életmódhoz való tudatosabb hozzáállásnak és életkörülmények javulásának köszönhetően tehát megjósolhatatlan, hogy mennyivel leszünk képesek meghosszabbítani az életünket, ahogy az is, hogy a tartósan megnövekedett élettartam milyen terheket ró a társadalmi berendezkedésekre és a föld tűrőképességére.