Kiderült, hogy az epilepsziában szenvedő emberek jóval együttműködőbbek, mint mások

Forrás: Thinkstock -
betegség epilepszia vizsgálat teszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az epilepszia együttműködőbbé teszi az embereket egy kutatás szerint.

A frontális lebeny epilepsziában szenvedő emberek a tesztek során jóval együttműködőbbnek mutatkoztak, mint a betegség nélkül élők. A döntéshozatalban szerepet játszó agyi régiók náluk más aktiválódási mintákat mutattak fel – számolt be róla az MTI a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmány alapján.

Andrija Javor, a kutatás idején a Linzi Orvosi Egyetem neurológiai klinikáján dolgozó tudós vezetésével a szakértők összehasonlították 15 epilepsziás páciens kooperációs hajlandóságát 15 kontrollszemélyével a viselkedéstan egyik sztenderd tesztje, az úgynevezett fogolydilemma segítségével.

A kép csak illusztráció Forrás: Thinkstock

Az epilepsziás személyek több kooperatív döntést hoztak, mint a többi részt vevő személy – állapították meg a tudósok. Ennek hátterében vélhetően az áll, hogy ők a negatív tapasztalatokat kisebb mértékben veszik figyelembe, tehát együttműködők maradnak akkor is, ha a fogolydilemmában társuk kijátssza őket.

A döntéshozás során a kutatók figyelték az agyi aktivitást és észlelték, hogy az epilepsziával érintetteknek mások az aktivizálódási mintáik a frontális lebenynek a társas viselkedésért és döntéshozatalért felelős régiójában.

Pokoli fájdalmakkal küzd balesete után Delhusa Gjonhttp://www.life.hu/drlife/20190828-pokoli-fajdalmakkal-kuzd-balesete-utan-delhusa-gjon-enekes.htmlDelhusa Gjon egy jachton szenvedett komoly sérülést: több bordáját is eltörte. Az énekes azóta sincs jól, komoly fájdalmai vannak. Dr. LifeOrigoDurván szétszabatta az arcát Lil' Kimhttp://www.life.hu/drlife/20190827-durvan-szetszabatta-arcat-lil-kim.htmlLil' Kimre szinte rá sem lehet ismerni, annyira szétszabatta az arcát. Dr. Life--Kórházba került koncertje után Kis Grófohttp://www.life.hu/drlife/20190827-korhazba-kerult-koncertje-utan-kis-grofo.htmlFellépése után otthonában lett rosszul Kis Grófo, mentő vitte kórházba. Dr. LifeOrigoMegműttette az orrát Sydney van den Boschhttp://www.life.hu/drlife/20190826-megmuttette-orrat-sydney-van-den-bosch.htmlSydney van den Bosch elárulta, hogy megműttette az orrát. Dr. Life--Hatalmas felfedezést tettek a kutatók az öregedéssel kapcsolatbanhttp://www.life.hu/drlife/20190826-hatalmas-felfedezest-tettek-a-kutatok-az-oregedessel-kapcsolatban.htmlMegdöbbentő felfedezést tettek a kutatók: lehetséges, hogy az öregedés visszafordítható. Dr. Life--Még nem térhet vissza a színpadra Bangó Marikahttp://www.life.hu/drlife/20190826-meg-nem-terhet-vissza-a-szinpadra-bango-marika.htmlBangó Marika egy szájsebészeti beavatkozás miatt egyelőre nem állhat színpadra. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.