Varázsgombával győznék le a depressziót svájci kutatók

Forrás: Shutterstock -
depresszió Svájc varázsgomba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az összefoglaló néven általában varázsgombaként emlegetett gombafajokkal győznék le a depressziót svájci kutatók.

A varázsgombaként emlegetett gombafajokban (leginkább a psylocibe nemzetségben) megtalálható a pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloid, amely hallucinogén hatású. A fogyasztásakor fellépő érzékelési állapot hasonlatos az úgynevezett éberségi meditációhoz. Ezek az anyagok segíthetnek a stressz leküzdésében és a boldogságérzet tartóssá tételében.

Varázsgombával harcolnának a depresszió ellen Forrás: Shutterstock

A Zürichi Egyetem csütörtöki közlése szerint a Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika (PUK) kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy

a pszilocibin nemcsak boldogságérzetet okoz, hanem megakadályozza a hallucinogén anyagok használatakor fellépő negatív kísérőjelenségeket is.

Normális esetben a hallucinogén anyagok fogyasztásakor negatív érzetek térhetnek vissza újra és újra. Szintén felléphetnek pszichés zavarok, például a depresszió jellegzetes tünetei is.
A PUK öt napon át tartó vizsgálatában 40 önkéntes vett részt. A negyedik napon egy úgynevezett kettős vak tesztet végeztek: vagy egy adag pszilocibint vagy placebót adtak a résztvevőknek.
Különböző mérésekkel a tudósok kimutatták, hogy a meditáció növelte a pszilocibin pozitív hatásait. Ugyanakkor az anyag ellensúlyozta a pszichedelikus élmény negatív aspektusait.

A vizsgálat után négy hónappal is pozitívabb pszichoszociális viselkedést mutattak azok a résztvevők, akik pszilobicint kaptak

- közölte az egyetem. A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika szerint eredményeik alapján a jövőben új terápiás módszereket dolgozhatnak ki, többek között a depresszió kezelésére - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.