HIV- fertőzésből gyógyult fel egy férfi

Forrás: Dreamstime -
HIV-fertőzés gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A londoni férfi esete a második a Földön, aki kigyógyult a HIV-fertőzésből.

Adam Castillejo több mint két éve vírusmentes annak ellenére, hogy felhagyott a betegsége elleni antiretrovirális gyógyszer szedésével. A fertőzése a daganata ellen kapott őssejtterápia hatására múlt el- írja a The Lancet.

Őssejtdonorai olyan ritka génvariánssal rendelkeznek, ami megvédi a HIV-től. A most negyven éves Adam Castillejónak se a vérében, se a spermájában, se a szöveteiben nem mutatható ki a HIV fertőzés.

A második beteg,aki kigyógyult belőle. Forrás: Dreamstime

Az első eset azonban, akiről azt jelentették, hogy meggyógyult az Timothy Brown volt. A berlini beteg hasonló kezelést kapott, majd három és fél év után tünetmentesnek nyilvánították.

Ennek ellenére az orvosok szerint nem ez lesz a megoldás a HIV kezelésére. Ugyanis ezt a fajta agresszív terápiát a két beteg rákos megbetegedése miatt alkalmazták, nem a fertőzés miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.