Minden korosztály esetében 94 százalékban hatásos és biztonságos lehet a koronavírus-vakcina

vakcina járvány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pfizer gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett koronavírus elleni vakcina 94,5 százalékban hatásos, és nem jár súlyos mellékhatásokkal.

Már korábban kiderült, hogy több mint 90 százalékos hatékonyság valószínűsíthető a Pfizer gyógyszergyártó cég által kifejlesztett koronavírus-vakcina esetében. Most azonban már biztos, hogy 94,5 százalékosan alkalmazható a vírus enyhe és súlyos tünetei ellen is, és az idősebb korosztály számára is megfelelő védelmet biztosít.

A Pfizer gyógyszergyártó cég szerint 94,5 százalékban hatásos a vakcina. Forrás: AFP/Chris Ryan

A kísérletben 44 ezer önkéntes vett részt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság volt, az alanyok 3,7 százalékánál volt megfigyelhető.
Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa elmondta, kivételes, hogy a 65 év felettiek esetében is ennyire hatásos az anyag.

„Az influenza elleni oltás nyomán tudjuk, hogy az idősebb korosztályban oltásokkal igen nehéz védelmet elérni, ezért a 94 százalékos hatékonyság ebben a korcsoportban kiválónak számít" – írta a New York Times.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.