Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

Forrás: AFP/Str -
vakcina védőoltás Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmerülhet a kérdés, ha a koronavírus járvány csak a vakcinával állítható meg, miért nem teszik kötelezővé, illetve számíthatunk-e arra, hogy ez bekövetkezik. Müller Cecília megadta a választ.

Mindenhol azt halljuk, hogy a járvány csakis a vakcinával állítható meg, amennyiben a lakosság nagy része beoltásra kerül. Ám a védőoltás egyelőre önkéntes. Felmerül sokakban a kérdés, hogy előfordulhat-e hogy kötelezővé teszik idővel.

Müller Cecília a Blikknek elárulta, a védőoltások célja a fertőző betegségek elleni aktív, illetve passzív védelem kialakítása. Tudományos alapossággal ki kell vizsgálni, ez hogy milyen eredménnyel járhat, illetve mi a kockázata. A beoltás kockázatának kisebbnek kell lennie az elmaradásával járó kockázatnál. Ennek a megállapítása tudományos kérdés, a beavatkozás egyénre szabott alkalmazása viszont orvosi. Tehát ezt nem lehet jogi kérdésként kezelni.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Str

Müller Cecília azt is kiemelte, számos választ még nem kaptunk meg a koronavírussal kapcsolatban, például hogy a betegség után mennyi ideig védett az illető, vagy hogy milyen védettséggel jár a tünetmentes fertőzöttség. Ebből kifolyólag arról sincs pontos információ, hogy a beoltás után meddig lehetünk biztonságban a vírustól.

Ezek a kérdések más oltóanyagoknál ugyanúgy felmerültek, és csak később kerültek megválaszolásra, ahogy majd ez a koronavírus esetében is várható.
Amíg tehát nincs meg a kellő információ addig az oltást nem lehet kötelezővé tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.