A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília kifejtette, óriási tempóban halad előre Európában és Magyarországon is a járvány; új tapasztalat, hogy a tünetek kezdetét követő néhány órán belül lehet nagyon súlyos a betegség lefolyása és kerülhet kórházba a beteg.

"Ebbe nem kell belenyugodni", itt van a vakcina, amivel a súlyos, szövődményes és fatális eseteket meg tudjuk előzni - húzta alá.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos.Forrás: MTVA

Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek és az elhalálozások növekedése közti idő rövidül, "szinte párhuzamosan fut". Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni. A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme - mondta az országos tisztifőorvos.

Az interneten és szóbeszéd útján is terjednek a tudmányosnak tűnő, de valójában megalapozatlan tévhitek a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban. Most kutatók cáfolják meg ezeket az állításokat.

Forrás: MTI