Kiderült, melyek a legnagyobb tévhitek a koronavírusos betegek otthoni ápolásával kapcsolatban

videó fertőzött tévhitek otthoni ápolás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pécsi Tudományegyetem közzétett egy videót, amelyben dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa a legnagyobb tévhitekre hívja fel a figyelmet a koronavírusos betegek otthoni ápolásával kapcsolatban. 

A Pécsi Tudományegyetem videójában dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa ad tanácsokat és figyelmeztet a veszélyekre az alábbi tévhitekkel kapcsolatban.

Illóolajok használata

Több esetben is hatásos lehet az illóolajok használata, azonban a koronavírusos betegek esetében nem biztos, hogy a legjobb választás.

"Az illóolajok hatása jelenleg nincs bizonyítva a koronavírus-fertőzötteknél. Ugyanakkor az illóolajok egy része irritálni tudja a légutat.

Ezt az eleve gyulladásban lévő közeget még egy külső, esetleg egy számára ismeretlen kémiai illóanyaggal, molekulával újra irritálni nem biztos, hogy szerencsés" - mondta dr. Jáksó Krisztián.

Párás levegő

Arra a kérdésre, hogy mennyire segíthet a párás levegő a covidos betegnek, a főorvos az alábbi választ adta:

"Nem ajánlom a párásítást. Ez egy cseppfertőzéssel terjedő vírus. A fertőzőképessége többszöröse egy átlag influenzavírusnak és az életben maradási képessége is sokszorta erősebb, nagyobb, mint egy átlag influenzavírusnak.

Ha megpróbálunk gyógyszert, vagy gyógyszer nélkül simán csak párásítva porlasztani a beteg légútjainak közvetlen bejáratánál, az különböző méretű cseppképződéssel jár, ami pedig sokszorosára növeli a vírus nem csak szóródását, hanem életben maradását is. Otthon ezt semmiképp sem ajánlom" - magyarázta dr. Jáksó.

Polcolás

A pihenés ás az ágynyugalom elengedhetetlen a koronavírusos betegek esetében, azonban nem mindegy, hogy milyen pozícióban alszanak. A párnákkal felpocolt hát nem igazán segít a fertőzötteken.

"A köhögő, lázas covidbetegeket érdemes minél többet hasra fektetni! A betegeink még lélegeztetve is 14-16 órát vannak hasra fektetve! Ez azért kell, hogy próbáljuk valahogy tehermentesíteni a tüdőnek azon részeit, amik egyébként egy normál, legyengült állapotban lévő beteg állandó hanyatt fekvésekor mindig terhelődnének.

Több órára feküdjön jobb oldalt, bal oldalt felváltva, de ha lehet, hasra feküdjön! Ezzel a hanyatt fekvő betegeknél alul lévő tüdőterületeket könnyítjük. Így felülre kerülnek, könnyebben nyílnak és a bennük lévő vérkeringés nem csak könyebben tud fokozódni, hanem több oxigént is képes szállítani" - magyarázza a főorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.