Nagyon komolyan kell venni a koronavírus utóhatásait, melyek néha nagyobb kellemetlenséget okoznak, mint maga a betegség.

A koronavírus-fertőzésen átesettek nagy százaléka szenved különféle szövődményektől: szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, idegrendszeri és pszichés problémákat is diagnosztizáltak a betegségből kigyógyultak között. Pont emiatt az úgynvezett poszt-covid szűrés is bekerült a legtöbb egészségközpont kínálatába - írja a Ripost.

szűrővizsgálat (képünk illusztráció).Forrás: --

Mindenképpen ajánlott a szűrővizsgálatot elvégeztetni, hisz bárkinél felléphetnek szövődmények, még azoknál is, akiknél enyhébb lefolyású volt a betegség. Figyelmeztető jel lehet a sokáig elhúzódó krónikus fáradtság, a nehézlégzés és a mellkasi fájdalom. A legtöbb helyen a csomag tartalmaz mellkas CT-t, szívultrahangot, légzésfunkció vizsgálatát illetve laboratóriumi vizsgálatokat, melyekkel a különböző szervek állapotát mérik fel.

A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikája Sürgősségi Betegellátóján nyílt már a gyerekeknek is poszt-Covid ambulancia, ide azokat a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak.