Merkely Béla elárulta, hatással van-e a fogamzásgátló szedése a védőoltásra

vakcina védőoltás Merkely Béla fogamzásgátló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Merkely Béla a Kossuth Rádió hallgatóinak kérdéseire válaszolt. Kiderült, milyen vakcinát kaphat, aki fogamzásgátlót szed.

Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a lakosság kérdéseire válaszolt a Kossuth Rádióban az oltással kapcsolatban.

A Vírusinfó című műsorban kiderült, az is kaphat oltást, aki babát tervez a közeljövőben. Merkely Béla szerint bármelyik oltás megfelelő, sőt javasolt, mert a legfontosabb, hogy ne fertőződjön meg az illető.

Merkely Béla szerint a fogamzásgátló nincs hatással a vakcinára. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sokakat érdekel, hogy a fogamzásgátló szedése befolyásolja-e, hogy milyen vakcinát kaphatunk, illetve, hogy okozhat-e így mellékhatásokat.

Nincs olyan adat, hogy ezt az oltás előtt figyelembe kéne venni, de igaz, hogy a hormonkészítményekkel kapcsolatban elsősorban az alsó vénás trombózisoknak az előfordulása magasabb.

„A fogamzásgátló tablettával kapcsolatos vérrögképződésnek a valószínűsége nagyjából százszoros, mint amit az AstraZeneca kapcsán mint veszélyt meg lehetett említeni" - idézi a Blikk a szakértő nyilatkozatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.