Te hogy alszol? Korai halált okozhat ez az alvási szokás

Forrás: Shutterstock -
légzés halál szokás alvás éberség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alvás közben fellépő jelenség következtében megnövekszik a korai halál kockázata. Főleg a nőknél.

A megdöbbentő tanulmányt, az European Heart Journal tette közzé.

A veszélyes jelenség vagy spontán alakul ki, vagy az alvás közbeni rendellenes légzés és a végtagok alvás közbeni periodikus mozgása váltja ki. Neve is van már, ez az öntudatlan ébrenlét.

Leginkább akkor fordul elő, ha zaj vagy más külső tényező megzavarja alvásunkat.

Forrás: Shutterstock

A tanulmány 8000 férfit és nőt vizsgált. Az eredmények azt mutatják, hogy a nőknél sokkal gyakoribb a probléma. A vizsgálat során továbbá kiderült, hogy azok a nők, akik hosszabb ideig éltek át öntudatlan ébrenlétet, megduplázták a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás esélyét - írta meg a Bors.

Honnan tudhatod, hogy veszélyeztetett vagy-e?

Az öntudatlan ébrenlét egyik egyértelmű jele, ha valaki fáradtan ébred fel.

"Egyesek pontosan tisztában vannak vele, amikor éjjelente felkelnek valami zavaró tényező miatt, ám az öntudatlan ébrenlét lényege épp az, hogy az illető nincs az ébredés tudatában" -magyarázza Dominik Linz, a holland Maastrichti Egyetem Orvosi Központ kardiológiai tanszékének kutatója.

Megoldást jelenthet az életmódváltás, és a fogyás, de a szakemberek szerint elsőként a szabad levegőáramlást korlátozó tényezők orvos általi kivizsgálása a kulcs.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.