Ahogy arról mi is beszámoltunk, az operatív törzs az elmúlt hetekben bejelentette, hogy a páciensek kaphatnak kevert oltást is. A szakértők most elárulták, milyen előnyökkel jár a vakcinakoktél.

A Ripost  felkeresett néhány szakértőt, hogy elmondják, milyen előnyökkel, vagy hátrányokkal járhat az, ha az első oltás után a másodikat más fajta vakcinából adják be. 

„Amennyiben a páciensnek az első oltás után erős reakciói voltak, abban az esetben a második alkalommal ajánlott egy másfajta vakcinára váltani. A vakcinakoktél több okból is jó" – mondta Dr. Tóth Sándor virológus.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a különböző vakcinákra az emberek egyénenként máshogy reagálnak, egyikre erősebben, másikra gyengébben. Épp ezért hisznek a szakemberek a kevert oltásokban, ugyanis az erősebb immunreakció magasabb ellenanyag szinttel és magasabb T-sejt szinttel jár -tette hozzá.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

„Ha a vakcinákat keverjük, akkor minden oltás után várható reakció. A második oltásra erősebb, mivel a szervezet emlékszik az oltás összetevőire. Ha kevert oltást kapunk, az erős reakció csak az antigénre érvényes. A kísérő anyagokra gyengébb oltási reakció várható, mivel azokkal először találkozik a szervezet" – fejti ki a szakember.

Az oltás menete kevert oltásoknál is ugyanaz, mint az azonos oltások esetében: a páciens az első vakcina beadása után minimum 28 nap vagy maximum 3 hónap különbséggel kapja meg a más típusú vakcinát.

Rusvai Miklós is tanácsosnak tartja a vakcinamixelést, a virológus így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

„Örülök neki, hogy ennek a lehetősége Magyarországon is adott és remélem, hogy innentől kezdve az orvosok jelentős része él majd a lehetőséggel, mivel rájuk van bízva, hogy kevert vakcinázást alkalmaznak-e és az is rajtuk múlik, hogy találnak erre okot vagy sem. Ha tehát a páciens erős mellékhatásokról panaszkodik, az orvos eldöntheti, hogy indokoltnak tartja- e a kevert vakcinázást" – nyilatkozta a virológus.

Forrás: Shutterstock

Dr. Balázs Mihály Bágyogszovát háziorvosa úgy nyilatkozott a vakcina mixeléssel kapcoslatban, hogy több háziorvos van még, aki várja a szakmai állásfoglalást, és mielőtt bármit lépnének, szeretnék megvárni a Nemzeti Népegészségügyi Központ vagy a Semmelweis Egyetem infektológiai tanszékének véleményét.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos kifejezetten örül, hogy lehetőséget kapott a vakcinák keverésére, ugyanis több páciense is jelezte, hogy az első oltás után nem volt elég ellenanyag a szervezetükben.

 

"Így, ha nincs meg a kellő immunválasz elsőre, akkor a második oltásnál, egy más típusú vakcina használatával már meglehet"  

-mondta a doktornő.