Oroszország még márciusban jelentette be, hogy kifejlesztettek egy új koronavírus-elleni vakcinát, amit prémes állatokra, kutyákra és macskákra is engedélyeztek. Joggal merül fel a kérdés, szükséges-e beoltatni a háziállatokat, a kérdésre ezúttal szakértők válaszoltak.

A helyi állatorvosi hatóság szerint a Carnivac-CoV nevű oltás hat hónapos védettséget ad. Hazánkban egyelőre a kisállatok vakcinájának engedélyezése nem indokolt, pedig számos fajnál azonosították már a kórokozót. 

Brazil kutatók például sokkal több fertőzött kutyát és macskát találtak, ám nincs bizonyíték arra, hogy az állatok jelentős szerepet töltenének be a koronavírus terjesztésében.

Az Evandro Chagas Intézet munkatársai májusban huszonegy olyan koronavírusos beteget vettek fel, akik kisállatot tartanak otthon. A szakemberek összesen huszonkilenc kutyát és tíz macskát vizsgáltak meg, előbbiből kilencnél, utóbbiból négynél mutatták ki a betegséget. A tizenhárom állat közül hatnál enyhe, átmeneti tünetek jelentkeztek, míg a többi tünetmentes maradt – írja a medicalnewstoday.com cikke alapján a Blikk.

Kutyák és macskák esetében itthon nem történt aktív tesztelés, és fontos hangsúlyozni, hogy kutyáról vagy macskáról nem terjed emberre a SARS-CoV-2 vírus - mondta dr. Kulcsár Gábor, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatóságának vezetője.

Forrás: Shutterstock

Külföldi szakértők szerint nagyobb valószínűséggel kapják el a covidot az ivartalanított állatok, vagy azok, akik gazdájukkal egy ágyban alszanak, ezért ha elkapjuk a fertőzést, nem szabad érintkezni a háziállatokkal sem.