Kiderült, indokolt-e beoltani a házi kedvenceket koronavírus ellen

Forrás: Shutterstock -
kutya házi kedvenc cica háziállat koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Oroszország még márciusban jelentette be, hogy kifejlesztettek egy új koronavírus-elleni vakcinát, amit prémes állatokra, kutyákra és macskákra is engedélyeztek. Joggal merül fel a kérdés, szükséges-e beoltatni a háziállatokat, a kérdésre ezúttal szakértők válaszoltak.

A helyi állatorvosi hatóság szerint a Carnivac-CoV nevű oltás hat hónapos védettséget ad. Hazánkban egyelőre a kisállatok vakcinájának engedélyezése nem indokolt, pedig számos fajnál azonosították már a kórokozót.

Brazil kutatók például sokkal több fertőzött kutyát és macskát találtak, ám nincs bizonyíték arra, hogy az állatok jelentős szerepet töltenének be a koronavírus terjesztésében.

Az Evandro Chagas Intézet munkatársai májusban huszonegy olyan koronavírusos beteget vettek fel, akik kisállatot tartanak otthon.

A szakemberek összesen huszonkilenc kutyát és tíz macskát vizsgáltak meg, előbbiből kilencnél, utóbbiból négynél mutatták ki a betegséget. A tizenhárom állat közül hatnál enyhe, átmeneti tünetek jelentkeztek, míg a többi tünetmentes maradt

– írja a medicalnewstoday.com cikke alapján a Blikk.

Forrás: Shutterstock

Külföldi szakértők szerint nagyobb valószínűséggel kapják el a covidot az ivartalanított állatok, vagy azok, akik gazdájukkal egy ágyban alszanak, ezért ha elkapjuk a fertőzést, nem szabad érintkezni a háziállatokkal sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.