Merkely Béla elmondta, hogy fontos a harmadik oltás, de a gyermeket váró nők számára ő mégsem ajánlja.

A Blikk megtudta, hogy Merkely Béla virológus nem javasolja a kismamák számára a harmadik oltást. 

A napi gyakorlatban használunk olyan vakcinákat, amelyekből három adagra van szükség, ilyen például a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás. A vakcinák klinikai vizsgálata és engedélyeztetése hagyományosan évekig tartó folyamat, vagyis a harmadik oltással összefüggő klinikai adatokat jelenleg is gyűjtik a szakértők - idézi a lap Merkely Bélát, aki szerint az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele a legfontosabb, de vannak, akiknek ajánlott a harmadik dózis is.

Dr. Merkely Béla nem javasolja a kismamáknak a harmadik oltástForrás: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

„Az antitestvizsgálat nem arra való, hogy egy oltóanyag hatékonyságát meghatározzuk, és ami ennél is fontosabb: az antitestszint nem egyenlő a védettséggel! Én mégis azt tanácsolom, akit annyira elbizonytalanítottak ezek a mérések, hogy továbbra is bezártságban és félelemben él, bizonytalan, vagy az alapbetegsége miatt a háziorvosa, kezelőorvosa azt javasolja, akkor kérje a harmadik oltást. Annak szükséges a harmadik oltás, akinek gyenge az immunrendszere, például azok az onkológiai betegek, akik kemoterápiát kapnak. A kismamáknak nem javaslom a harmadik oltást, mert ehhez kevés adat áll még rendelkezésre."

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!