Sokan összezavarodtak, szükségük van-e harmadik oltásra és ha igen, melyik vakcinált válasszák. Dr. Balázs Mihály háziorvos megválaszolta az a kérdést, hogy kinek van szüksége harmadik oltásra és kinek melyik vakcina ajánlott. 

Dr. Balázs Mihály kiemelte, hogy a hivatalos álláspont az, hogy lehetőség szerint egy eltérő típusú oltással oltsák a betegeket. Ha azonban valaki ragaszkodik a Pfizer oltáshoz, azt is teljesítik, ugyanis a Pfizer hivatalos álláspontja szerint két Pfizerra harmadik Pfizer oltás is adható - írja a Ripost.

Teljes szabadság van az oltással kapcsolatban.Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy hivatalos levélben tájékoztatta a háziorvosokat a lehetséges kombinációkról, így pontosan tudják, hogy mik a lehetséges választások:

- AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
- a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
- a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
- a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
- a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
- a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.

Nem tilos a fent említett ajánlástól eltérni, teljes szabadság van az oltással kapcsolatban. Ha például a betegnél allergiás mechanizmus lép fel vagy más egyéb orvosi szempont indokolja, eldönthetjük, hogy milyen típusú vakcinát adjunk a páciensnek"

- nyilatkozta a háziorvos, aki azt is hozzátette, hogy leginkább a hatvan felettieknek és a betegséggel sújtott páciensek lenne szükségea a harmadik oltás felvétele.