Az Oxford Egyetem azt vizsgálta, hogy a BioNTech/Pfizer, valamint az AstraZeneca vakcina egymáshoz képest mennyire hatásosak, illetve hosszú távon milyen védelmet biztosítanak a koronavírussal szemben.

Az Oxford Egyetem a BioNTech/Pfizer, valamint az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát hasonlította össze legújabb viszgálatában. 2020 decembere, valamint az idén augusztus közötti adatokat elemezték, mintegy 700 000 brit páciens segítségével, így már a delta variánst is számításba tudták venni. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken - írja a Financial Times.

A Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken.Forrás: AFP

A kutatás azt mutatta ki, hogy a Pfizer vakcinája a második oltást követően 90 százalékos hatékonyságot mutatott, ez azonban hónapról hónapra csökken, négy-öt hónap elteltével 50 százalék körüli védelmet nyújt. Ehhez képest az AstraZeneca a második oltás után 68 százalékos hatékonyságú, három hónap elteltével ez a hatékonyság pedig 61 százalékra csökken. 

A kutatók szerint az oltás ennek ellenére véd a komolyabb megbetegedéstől, azonban azt már nem akadályozza meg, hogy a vírust átadjuk másoknak. Ajánlják az emlékeztető, harmadik oltást, valamint mindenki arra kérnek, hogy oltassa be magát.