Ennyire hatékony a COVID-19 elleni vakcina a fiataloknál - A virológus véleménye a gyerekek oltásáról

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 iskolakezdés koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskola hamarosan újra elkezdődik, a 12-18 éves korosztályból azonban csupán 24 százalék a beoltott, pedig a koronavírus-járvány belobbanásának elkerüléséhez körülbelül 85 százalékra lenne szükség.

A WHO igazgatója a keddi budapesti konferencián elmondta, hogy a negyedik hullám elkerülésében nagy szerepe van a fiatalok átoltottságának.

Prof. dr. Tóth Sándor virológus a Borsnak elmondta, hogy a gyerekekre sem veszélyesebbek az oltások, mint a felnőttekre, hiszen már csecsemőkorban megkapják a BCG elleni vakcinát.

A 12-18 évesek 85 százalékát be kellene oltatni Forrás: Shutterstock

Mint mondta, az immunrendszer 16-18 éves korban a legerősebb.

"A szakember szerint egy 16 éves és egy 70 éves immunrendszere ugyanúgy reagál a kórokozóra, ám az idősebbeknél azért alakulhat ki súlyosabb kórkép, mivel kevesebb immun memóriasejt termelődik náluk. a vakcinavédelmet is ezért törheti át könnyebben a vírus, mint a fiataloknál." - olvasható a Bors oldalán.

A virológus nem tartja veszélyesnek a 12-18 éves oltását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.