Az iskola hamarosan újra elkezdődik, a 12-18 éves korosztályból azonban csupán 24 százalék a beoltott, pedig a koronavírus-járvány belobbanásának elkerüléséhez körülbelül 85 százalékra lenne szükség.

A WHO igazgatója a keddi budapesti konferencián elmondta, hogy a negyedik hullám elkerülésében nagy szerepe van a fiatalok átoltottságának.

Prof. dr. Tóth Sándor virológus a Borsnak elmondta, hogy a gyerekekre sem veszélyesebbek az oltások, mint a felnőttekre, hiszen már csecsemőkorban megkapják a BCG elleni vakcinát.

A 12-18 évesek 85 százalékát be kellene oltatniForrás: Shutterstock

 

 

Mint mondta, az immunrendszer 16-18 éves korban a legerősebb.  

"A szakember szerint egy 16 éves és egy 70 éves immunrendszere ugyanúgy reagál a kórokozóra, ám az idősebbeknél azért alakulhat ki súlyosabb kórkép, mivel kevesebb immun memóriasejt termelődik náluk. a vakcinavédelmet is ezért törheti át könnyebben a vírus, mint a fiataloknál." - olvasható a Bors oldalán.

A virológus nem tartja veszélyesnek a 12-18 éves oltását.

Ha eddig bármilyen gond lett volna a 18 év alattiak covid elleni oltásával, értesültünk volna róla, mert a 18 év alattiakat már május közepe óta oltják a világ több országában, elsőként Kanadában - fogalmazott.

Ez is érdekelhet: Életveszélyes szövődmény alakulhat ki a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeknél