Kérdések, melyekkel egy pszichológus megváltoztathatja az életedet

Forrás: shutterstock -
pszichológus önismeret terápia magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichológus a léleknek segít megértéssel, támogatással, de sosem ad tanácsokat, nem fogja helyetted megoldani az életedben fellépő elakadásokat, problémákat. Ő az, aki szaktudásával segít abban, hogy te magad jöjj rá az okokra, a következményekre, és így kimozdít az álló vízből, tettre sarkall, miközben a parton áll egy mentőmellénnyel.

A következőkben összegyűjtöttünk pár olyan mondatot és kérdést, amivel egy pszichológus akár egy alkalom után is komoly változást hozhat az életedbe.

Terapeuta: „Azt mondja, hogy boldog, de nem ez érződik. Az egész eddigi életét azzal töltötte, hogy másokat boldoggá tegyen, de sosem koncentrált igazán magára. Megvan mindene, amire vágyott – család, ház, karrier -, de nem hiszem, hogy ez boldoggá teszi. Mondjon 3 olyan dolgot, amitől felhőtlenül boldognak érzi magát a hétköznapokban!

Gondolkodnod kell? Épp, hogy össze tudsz hozni kettőt, de az is inkább csak egyfajta sablon? Akkor itt az ideje komolyan venned, hogy az életed nem a jó irányba tart.

Terapeuta: Észrevette, hogy folyton elnézést kér mindenért?

Minden tetted mögött rejlik némi bizonytalanság, magyarán nem vagy magabiztos még a hétköznapi lépéseidben sem. Ez leggyakrabban a gyerekkorodban ért reakcióknak köszönhető, amit a szüleid, családtagjaid részéről kaptál. Próbáld megfigyelni és lejegyezni, hogy egy nap hány alkalommal kérsz elnézést, majd este nézd meg, hogy mennyi volt ebből igazán indokolt.

Terapeuta: Ha nem kötné vérségi kötelék a rokonaihoz, akkor is ugyanígy viselkedne velük?

A családot nem választhatjuk meg, de felnőttként eldönthetjük, hogy melyik rokonunkkal mennyi időt töltsünk, illetve mennyi energiát tegyünk a kapcsolatba. A mérgező személyeket pedig még a rokoni szálak ellenére is érdemes felismernünk és leválasztanunk.

A pszichológus sosem kidobott idő Forrás: shutterstock

Terapeuta: Úgy érzem, túlzottan is szigorú önmagával szemben. Ha a legjobb barátja tette volna azokat, amiket ön, vele kapcsolatban is ennyire negatívak lennének a gondolatai?

A saját döntéseinket, tetteinket gyakran túlzottan is negatívan ítéljük meg. Ez pedig torzult énképhez vezethet. Állj meg egy pillanatra, és próbálj úgy tekinteni magara, mintha egy barátod lennél.

Terapeuta: Ha lenne gyereke, engedné, hogy ez a személy a közelében legyen? Nem? És mi a helyzet azzal a gyermekkel, aki önben él? Rá nem szeretne vigyázni, neki nem jár a védelem?

A kapcsolaton belüli áldozatok gyakran úgy érzik, nem érdemlik meg, hogy jobb ember legyen mellettük. Ilyenkor érdemes hasonló példával élni, így könnyebben segíthetünk neki abban, hogy ki tudjon állni magáért.

Terapeuta: Ettől valóban rossz anya lesz, vagy csak nem felel meg annak az elérhetetlen elvárásnak, melyet önmagával szemben állított fel?

Az anyaságról mindenkinek van véleménye, számtalan könyv, tévéműsor szól arról, hogy miként lesz valakiből jó anya. Ám ez a rengeteg felfestett példa és gyakran hamis képek olyan megugorhatatlan elvárások felé sodorhatnak, melyeknek képtelenség megfelelni.

A megértés az egyik legfontosabb eszköz Forrás: shutterstock

A végére tartogattunk pár olyan kérdést, amihez nem szeretnénk hozzáfűzni semmit. Egyszerűen csak válaszolj rájuk, amennyiben úgy érzed, neked is feltehették volna.

  • Egy nap hány alkalommal hazudsz magadnak?
  • Valóban meg akarsz halni, vagy csak nem tudod, hogyan tovább?
  • Az fáj, amit mond, vagy az, aki mondja?
  • Nem esne jól, ha egyszer az életben valaki vigyázna rád?
  • Mire vagy a legbüszkébb?
  • Jól értem, hogy szerelemre vágysz, miközben nem szereted saját magadat?
  • Tudtad, hogy a 'nem' egy teljes mondat?
  • Mi akadályoz meg abban, hogy megtedd?
  • Fel tudnál sorolni 5 dolgot, amit szeretsz magadban?

Ez is érdekelhet: A pszichológus szerint háziállattal jobban megy a home office

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.