A legújabb izraeli adatok szerint a koronavírus-vakcinák hatása több hónap elteltével csökken, ezért szükség lehet egy emlékezetető, harmadik oltásra is. Prof. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint helytálló ez a megállapítás.

 Az izraeli adatok alapján elmondható, hogy 5-6 hónap elteltével csökken a koronavírus-vakcinák védelme.

A magyar lakosság nagy része április és június között kapta meg a második oltását, tehát a többségnél október-november eleje között csökken a vakcina nyújtotta védelem. Az adatok szerint oltóanyagtípusonként eltérő, de átlagosan 20 százalékkal.

"Az idősebbek és a krónikus betegek a biztonságuk érdekében mindenképpen vegyék fel a harmadik vakcinát, ami lehetőség szerint MRNS vagy vektor alapú legyen. Az eddigi eredmények alapján a Moderna hosszútávú védelme csökkent a legkevésbé" - árulta el a Borsnak Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós virológus elárulja, pontosan miért van szükség a harmadik oltásrafotó: Talán Csaba

A virológus a lapnak elárulta, hogy hazánkban sajnos nem oltották be magukat elegen ahhoz, hogy a negyedik hullám elkerülhető legyen.

"Novemberre fogjuk elérni a legmagasabb fertőzésszámot, ami megközelítheti a tavalyi adatokat, csak a kórházban ápoltak és a lélegezetőgépen lévők száma lesz alacsonyabb az oltások védőhatásának köszönhetően" - tette hozzá Rusvai.

A professzor továbbá elmondta, hogy tanácsos lenne szeptemberben megszereznie a kétdózisú védelmet annak, aki még nem élt az oltás lehetőségével. A rizikócsoportba tartozók pedig mihamarabb vegyék fel a harmadik oltást, amennyiben a második adag beadása után eltelt négy hónap.

Hamis videó terjed a neten Rusvai Miklósról: így reagált a virológus