harmadik oltás oltóanyag COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alaposan meg kell fontolni, hogy milyen oltóanyagot adatunk be, ha a koronavírus elleni harmadik oltás felvételére készülünk.

Alig áll még rendelkezésre megalapozott tudományos információ arról, hogy milyen oltásokat érdemes kombinálni, milyen legyen a harmadik koronavírus elleni vakcina. A helyzet a Szputnyik V, az AstraZeneca és Johnson&Johnson oltóanyagok esetben a legkomplikáltabb. Az Egészségkalauz utánanézett, lehet-e harmadszor ugyanazt a vakcinát alkalmazni, vagy tilos?

Az elölt vírusos vakcináknál (Sinopharm) és mRNS-alapú vakcináknál (Pfizer, Moderna) igen, míg a vektor alapú vakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca és Johnson&Johnson) nincs egységes álláspont, és ennek megfelelően jellemzően nem javasolják a szakemberek. Akinél az első két oltás vektor alapú (Szputnyik V, Astra Zeneca vagy Johnson&Johnson), azoknál harmadik oltásként (Johnson&Johnson esetén 2. oltásként) mRNS (Pfizer, Moderna) vagy elölt vírus alapú (Sinopharm) oltást javasolnak.

Fontos tudni, hogy a harmadik vakcina kiválasztása az orvos feladata, ez pedig nem biztos, hogy egyezik azzal, amit a páciens szeretne kapni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.