Három évtizede ismert magyar szer gyógyíthatja a koronavírus súlyos szövődményeit

Forrás: Phanie via AFP/VOISIN/PHANIE/Voisin -
magyar siker gyógyszer hatóanyag koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
BGP-15 nevű molekulát magyar szakemberek fejlesztették ki, ami most a legnagyobb segítséget nyújthatja a koronavírus súlyos szövődményeivel szemben. 

A kilencvenes évek elején fejlesztették ki magyar kutatók a BGP-15 nevű molekulát, amivel kezdetben a cukorbetegséget, annak is a kettes típusát szerették volna gyógyítani, ám a klinikai tesztelések végül abbamaradtak. Később szívgyógyszerként bizonyult hatékonynak, most pedig az egyik legnagyobb fegyver lehet a koronavírus súlyos szövődményeivel szemben.

"Nagyon erős sejtvédő és -segítő hatása van a szernek. Különösen igaz ez azoknál, akik hajlamosak lehetnek a fertőzés súlyos lefolyására"

- nyilatkozta Bicskei László ügyvezető, a klinikai program irányítója.

"Kutatásaink szerint a BGP-15 csökkenti az oxidatív stresszt (a szervezetben lévő molekulák és antioxidánsok egyensúlyának felborulását), lassítja a tüdőfibrózis kialakulását (a tüdő kapacitásának nagymértékű csökkenését), megakadályozza a citokinvihar kialakulását (amikor nagy számban szabadulnak fel gyulladást okozó fehérjék), összességében elkerülhető tehát a súlyos szervi károsodás" - magyarázta a szakember.

Magyar siker: 30 éve ismert szer gyógyíthatja a Covid szövődményeit Forrás: Phanie via AFP/VOISIN/PHANIE/Voisin

Bicskei azt is elmondta, a klinikai vizsgálatok első fázisa már lezajlott. A második és harmadik fázisban pedig kilenc kórház vesz majd részt. A vizsgálatok a jászberényi, a gyöngyösi és a kecskeméti kórházban elkezdődtek, a Dél-pesti Centrumkórházban pedig hamarosan elindulnak - írja a Bors.

"A vizsgálatokba otthon gyógyuló betegeket vonunk be, így ők nem fogják terhelni a betegellátó rendszert. Összesen 660 fertőzöttet szeretnénk bevonni a folyamatba, de csak friss betegeket vizsgálhatunk, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van – pl. cukorbetegség, szívproblémák, elhízás –, amelyek hajlamosítanak a súlyos lefolyásra. A betegek 4 hétig, azaz 28 napig vesznek részt a vizsgálatban.

Azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a szerrel csökkenteni tudjuk a kórházba kerülés valószínűségét. Ha az eredmények szignifikáns javulást mutatnak a betegek állapotában, akkor tudjuk majd törzskönyveztetni a hatóanyagot"

- tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.