Egy új, belgiumi tanulmány rámutat, mekkora szerepe van a gyerekeknek a Covid átadásában.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő számolt be egy belgiumi tanulmányról, ami szerint a gyerekek között több a tünetmentes fertőzött, mint a felnőttek esetében.

"Egy belgiumi tanulmány jelent meg a JAMA Network Open-ben október 12-én. Ebben a kohorsz vizsgálatban 63 alsó tagozatos gyermeket és 118 felnőttet vizsgáltak. A vizsgálat időtartama (2020. 09. 21. – 2020. 12. 31.) alatt nem találtak különbséget a pozitív vírustesztet adó gyermekek és felnőttek aránya között. A maszkhordás és a távolságtartás a gyermekek között nem volt követelmény. Jelentősen több fertőzött gyermek volt tünetmentes (46%), mint felnőtt (13%). Az elemzés azt mutatta, hogy a fertőzések többsége az iskolán belülről származott. A fertőzések otthoni továbbadásának forrása ezekben az esetekben a gyermek vagy a tanár volt, aki az iskolából hozta haza a vírust"

-írja  az egészségkalauz.

A tanulmány nemcsak azt bizonyítja, hogy a fertőzések többsége az iskolán belülről származik, de azt is, hogy mivel a gyerekek tünetmentesek, nagyobb az esély arra, hogy továbbadják a fertőzést.