Annak ellenére, hogy vényköteles gyógyszerek, mégis rengetegen szednek antibiotikumot. Az erős gyógyszer azonban nem jó minden betegségre, sőt sokkal több kárt okozunk azzal, ha magunktól, orvosi utasítás nélkül szedjük be.

Az antibiotikum hatásos gyógyszer, ám olyan nagy mennyiségben kerül az emberek szervezetébe, hogy elősegítették az úgynevezett szuperbaktériumok létrejöttét. Ezek pedig olyan fertőzést képesek okozni a szervezetben, amit nem lehet semmilyen gyógyszerrel kezelni, mivel a szuperbaktériumok ellenállókká váltak az antibiotikumokkal szemben.

IllusztrációForrás: AFP

Évről évre egyre többen halnak meg ezeknek a baktériumoknak köszönhetően, és egy jelenlegi becslés szerint 2050-re 10 millió embernek okozza majd a vesztét az antibiotikum-rezisztencia. A szuperbaktériumokat bárki és bármi terjesztheti, ember, állat, de akár növény is. Furcsa módon az antibiotikumok idézik elő a megjelenésüket, és ha egyszer elszaporodnak, akkor emberről emberre is átkerülhetnek.

Ahhoz, hogy az antibiotikum más betegségek ellen hatásos maradjon, szükséges, hogy csakis az orvosunk tanácsára, rövid ideig szedjük ezt a gyógyszert. Ne próbáljuk kezelni magunkat - tanácsolják a szakemberek a Ripost cikke szerint.