Súlyos függőséget okozhat egy gyógyszer, mégis minden patikában árulják

bedugult orr orrspray függőség gyógyszerfüggő gyógyszer orrcsepp orrspray
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az influenzaszezonban megnő az emberek gyógyszerfogyasztása, és bele sem gondolunk abba, hogy a túlzott szerhasználattal pont az ellenkező hatást érjük el. Egyes gyógyszertípusok ugyanis nem csak, hogy kárt okozhatnak, de még kialakíthatnak függőséget is.

A téli időszak és az allergiaszezon slágerterméke az orrspray.

A gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad alkalmazni. A gyógyulási idő után pedig abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük. Ilyen az állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya.

Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Azaz pont az orrspray okozza az orrdugulást, miközben pont azért használjuk, hogy megszüntessük a kellemetlen tünetet - írja legújabb cikkében a Semmelweis Egyetem.

Forrás: Shutterstock

Hónapokig tarthat a gyógyulás

A publikáció megemlíti, hogy minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Mint arra dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa felhívta a figyelmet, nagy számban jelentkeznek a betegek ezzel a problémával a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken.

Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni.

Kérjünk segítséget szakembertől

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket, ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip, vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket - zárja sorait a tanulmány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.