Ezt jelentheti, ha koronavírus-oltás után nem érzel semmit

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
covid oltás egészség oltás mellékhatás oltás tünet nélkül koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengetegen számolnak be arról, hogy milyen tüneteket produkált náluk a koronavírus ellen beadott vakcina. Izom- és végtagfájdalom, fejfájás, álmosság vagy szédülés mind visszatérő panasz. Vannak azonban olyanok, akik semmit sem éreztek ezekből.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy csak akkor hat-e az oltás, ha utána kézzel fogható tüneteket produkál a szervezetünk? Védettek-e azok is, akik oltási reakció nélkül vészelik át a vakcinációt? Aggódniuk kell azoknak, akik az oltás után semmit sem tapasztalnak?

A világon egyre több ember kapja meg a koronavírus elleni oltást, így a különféle vakcinákkal kapcsolatban egyre több információ áll a tudósok rendelkezésére. Ezek alapján kijelenthető, hogy a mellékhatások megjelenése vagy hiánya nincs kapcsolatban a védettség kialakulásával. Minden oltott emberben kialakul a védelem a Coviddal szemben, ám a szervezetünk eltérő módon reagál az ellenanyagra.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

„Ha valaki védőoltást kap, akkor az oltóanyagot a szervezete idegenként ismeri fel, ami gyulladást generál. Ez a folyamat vezethet a leírt mellékhatásokhoz. Néhány embernél ez a gyulladás-generálás enyhébb lehet" - nyilatkozta Abisola Olulade amerikai belgyógyász.

A doktornő kiemelte, hogy számos tényezőtől függ, ki hogyan regál az oltásra. Az életkor, az egészségi állapot, a genetika, az életvitel, a táplálkozási szokások, a stressz-szint és a hormonháztartás is szerepet játszik abban, mennyire erős reakciót vált ki belőlünk a vakcina. Hányinger, izomfájdalmak, hidegrázás, fáradékonyság és láz - ezek valamennyien normálisnak tekintett velejárói a védőoltásnak.

Ha viszont valakinél hetekkel az oltást követően is fennállnak a tünetek, orvoshoz kell fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.