Agydaganattal küzd a nyolcéves magyar ikerpár: édesanyjuktól örökölték a hajlamot

betegség agydaganat ikrek daganat kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jókedélyű gyerekek arcán nyoma sincs annak, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az elmúlt években. Korábban mindkettejüknél agydaganatot diagnosztizáltak.

"2014-ben derült ki, hogy Hanna agyában egy négyszer négy centis daganat van. Sokkolt a diagnózis, mivel arra gyanakodtunk a tünetek alapján, hogy a szemével van probléma. A daganat nyomta a látó- és mozgásért felelős idegeket is, emiatt bizonytalan volt a járása és sokat sírt. Szinte azonnal megműtötték, majd egy három blokkból álló kemoterápiát kapott. Bár a daganatot eltávolították, sajnos, Hanna életére a mai napig hatással vannak a történtek. Folyamatos fejlesztésekre jár, ugyanis a beszéde és a mozgása a mai napig elmarad a vele egykorú társaitól" – kezdte a Blikknek az édesanya.

"Hatévesen épp egy táborban volt Áron, amikor felhívtak, hogy sokat hányt. Akkor már éreztem, hogy ez több, mint egy szimpla vírusos betegség. Nem volt kedve oviba menni, holott korábban el se lehetett hozni onnan. Levert volt, sokat fájt a feje, így vizsgálatot kértem. Sajnos, beigazolódott a legnagyobb félelmem. Agydaganat" – folytatta Zsuzsa.

Kiderült, hogy az ikrek egy olyan genetikai betegségben szenvednek, amely rákos sejtek kialakulásához vezethet. A Gorlin-Goltz-szindrómát Zsuzsától örökölték, aki pár évvel ezelőtt maga is mellrákos volt.

"Pár hónappal ezelőtt egy kontrollvizsgálaton tudtuk meg, hogy Áron daganata ugyanott kiújult. Méltósággal viseli a betegséget, tudja, mi történik körülötte, ismeri azokat az egészségügyi szakszavakat, amiket egy gyermeknek sem kellene. Amikor megtudtam, hogy kiújult a daganat, csak sírtam a villamoson. Jelenleg nem sportolhat, kemoterápiát kap, de suliba járhat, amiért nagyon hálás" – árulta el Zsuzsa.

Az anyuka jelenleg nem tud dolgozni, egyik munkáltató sem fogadja jól, amikor tudomásukra jut, hogy mennyit kell kontrollra vinnie a gyerekeket.

"Bízunk a legjobbakban, de nagyon nehéz egyedül. A kórházakban sok halált láttunk, de az általunk tapasztalt szörnyűségek ellenére boldogok és bizakodóak vagyunk. Másképp nem tudnánk tovább menni azon az úton, amit kijelöltek nekünk" - mondta a lapnak Zsuzsa.

Hanna folyamatos fejlesztésekre jár, ami a családi kasszát megterheli. Amennyiben segítene az ikreknek, a következő számlaszámon megteheti: Ments Életet Közhasznú Alapítvány 10702019-67010941-51100005 vagy bankkártyával az alapítvány honlapján keresztül: https://mentseletet.hu/igy-segithetsz/penzadomany/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.