Magyar Tudományos Akadémia meddig véd az oltás MTA covid-oltás oltás kérdések és válaszok koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt évben az oltásról szóltak a mindennapjaink. Kezdetben a vakcinák okozta ritka mellékhatások szolgáltattak beszédtémát, majd a hosszútávú hatásuk és hatékonyságuk, ma pedig az tartja lázban az embereket, hogy kötelezővé teszik-e a Covid-oltást?

A Magyar Tudományos Akadémia négy neves kutatója egy közérthető cikkben összefoglalta, mit kell tudni a koronavírus elleni vakcinákról és az összes felmerülő kérdésre választ adtak az írásban. A tudósok kiemelik, hogy a védőoltások nem okoznak valódi betegséget, csak imitálják a fertőzést. Ezzel veszik rá a szervezetet, hogy később ellenálló legyen a vírussal szemben.

Mindegyik védőoltás biztonságos Forrás: Shutterstock

A Magyarországon engedélyezett összes vakcina hatékony, hiszen annak lehet tekinteni egy oltást, ha 50% feletti védettséget biztosít. Ennek az összes megfelel a koronavírus mindegyik variánsával szemben. A teljes védettség mindegyik oltóanyag esetében legkésőbb három héttel a beadást követően kialakul. Az immunitást csak fokozza, ha az oltott már átesett a fertőzésen, akár tünetmentesen is.

Meddig véd az oltás?

A cikkben a tudósok azt írják, hogy a jelenlegi adatok alapján 3-6 hónapig maradhat fenn a teljes védettség.

Ez természetes módon egy idő után csökkeni fog. Ezért van szükség a harmadik, emlékeztető oltásra, hogy az immunválasz hosszú ideig megfelelő szinten maradhasson. A második dózis után négy hónappal már javasolják a harmadik felvételét.

Az írásban szót ejtenek a gyermekek oltásáról is. A tudósok azt írják, a koronavírus a fiataloknál ritka esetben akkor is képes súlyos szövődményeket előidézni, ha a betegség során enyhe tüneteket produkált. Az 5 évesnél idősebb gyermekek oltásával kapcsolatban született tanulmányok azt igazolják, az ő körükben is hatékony és biztonságos a vakcináció. Várandósság alatt mRNS-oltás alkalmazható (alternatívaként AstraZeneca szóba jöhet),

Az oltás tervezetten a terhesség 12. hetétől a 35. hetéig adható be

-emelik ki a szakértők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.