Sokan talán bele sem gondolnak abba, hogy az orvosokat mennyire megviseli lelkileg is mindaz, ami lassan két éve történik a világon. Nem lehet minden fertőzöttet megmenteni, és a tragédiák kikészítik az egészségügyi dolgozókat.

A túlórák, éjszakázások és a rengeteg beteg fizikailag terheli le az orvosokat, a halálos áldozatok pedig lelkileg viselik meg a frontvonalban harcolókat. Hazánkban is tombol a negyedik hullám, de vannak olyan országok, ahol sokkal rosszabb a helyzet. Az egyik legnagyobb liverpooli kórház orvosa őszintén mesélt nemrég a brit napilapnak, a Mirrornak.

Teljesen sokkoló látni, hogy teljesen egészséges 20-as, 30-as, 40-es betegek kerülnek lélegeztetőgépre, és az életükért küzdenek. Minden áldott nap azzal szembesülünk, hogy sorra halnak bele a fiatalok a fertőzésbe és nem tudjuk őket megmenteni. Már nagyon nehezen bírjuk – idézte a doktort a Ripost.

Nehezen bírják az orvosok a sok tragédiátForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az orvos azt is kifejtette, hogy mi az oka a fiatalok súlyos, sokszor halálos megbetegedéseinek.

"Ötből négy páciensünk, aki bekerül az intenzív osztályra, oltatlan. Aki nem kapott védőoltást, őt semmi nem védi meg a súlyos megbetegedéstől. Tudjuk, hogy az oltás adja a legbiztosabb védelmet. Mi látjuk, hogy mit okoz a Covid. A kezeink között halnak meg fiatal, életerős emberek, a halál közelében már mindenki megbánja, hogy nem kérte az oltást, ekkor már azonban késő. Aki még nem tette, vegye fel az oltást, mert már alig bírunk megbirkózni a sok halálesettel" – mondta megtörten az orvos.