A Semmelweis Egyetem rektora ma reggel rádióinterjúban jelentette be, hogy az omikron variánsnak köszönhetően hazánkban is berobbant az ötödik hullám.

A szakember szerint elsőre ijesztőek lehetnek a számok, hiszen az omikron minden korábbi mutációnál jóval fertőzőképesebb, de meg lehet fékezni.

Valószínűleg több tízezer eset lesz Magyarországon. Az omikron nagyon fertőzőképes, kihasználja a legkisebb rést és azonnal fertőz. De ha megvan a három oltás, sokkal enyhébb lefolyású betegséget okoz, félnivalója igazán az oltatlanoknak van

– idézte Merkelyt a Blikk.

Merkely Béla szerint a három oltással megfékezhető a súlyos megbetegedésFotó: Polyák Attila - Origo

A rektor szerint az oltás lezárja a felső légutakat a vírus elől, így tulajdonképpen a teljes szervezetet megvédi a fertőzéstől. Az omikron jellemző tünetei az orrfolyás, fejfájás, torokfájás és legfeljebb egy-két napig tartó láz. Ezeket tapasztalhatják magukon az oltottak. Merkely szerint a súlyos betegek aránya nem éri majd el a korábbi hullámokét, azonban kiemelte, hogy az oltatlanoknál továbbra is kialakulhatnak súlyos szövődmények.

A szakember még hozzátette, hogy csak átmenetileg mutat csökkenő tendenciát a kórházban ápoltak száma. Úgy véli, hogy az omikron hullám miatt hamarosan ez az arány ismét emelkedni fog.