Merkely Béla figyelmeztetése: "Több tízezer eset lesz Magyarországon"

Fotó: Polyák Attila -
omikron variáns Merkely Béla omikron ötödik hullám omikron hullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Semmelweis Egyetem rektora ma reggel rádióinterjúban jelentette be, hogy az omikron variánsnak köszönhetően hazánkban is berobbant az ötödik hullám.

A szakember szerint elsőre ijesztőek lehetnek a számok, hiszen az omikron minden korábbi mutációnál jóval fertőzőképesebb, de meg lehet fékezni.

– idézte Merkelyt a Blikk.

Merkely Béla szerint a három oltással megfékezhető a súlyos megbetegedés Fotó: Polyák Attila - Origo

A rektor szerint az oltás lezárja a felső légutakat a vírus elől, így tulajdonképpen a teljes szervezetet megvédi a fertőzéstől. Az omikron jellemző tünetei az orrfolyás, fejfájás, torokfájás és legfeljebb egy-két napig tartó láz. Ezeket tapasztalhatják magukon az oltottak. Merkely szerint a súlyos betegek aránya nem éri majd el a korábbi hullámokét, azonban kiemelte, hogy az oltatlanoknál továbbra is kialakulhatnak súlyos szövődmények.

A szakember még hozzátette, hogy csak átmenetileg mutat csökkenő tendenciát a kórházban ápoltak száma. Úgy véli, hogy az omikron hullám miatt hamarosan ez az arány ismét emelkedni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.