Ha ezt a három post-COVID tünetet tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz!

Forrás: https://www.tudokozpont.hu/covid-utani-tunetek -
post-covid tünet veszélyes látogatás covid orvos koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. Dr.Potecz Györgyi tüdőgyógyász elmondta, melyek azok a tünetek, amiket tapasztalva érdemes orvoshoz fordulni.

A tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző COVID utáni tüdőgyógyászati ellátás regiszterből az derül ki, hogy a 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között a nemek tekintetében nincs jelentős különbség, a férfiaknál és a nőknél közel azonos arányban okoz elhúzódó panaszokat a betegség.

A betegeknél előforduló társbetegségek közt kiemelkedik a magas vérnyomás (15 fő), a tüdőgyógyászati vonatkozású kórképek közül az asztma 5 fő esetében, COPD 1 fő esetében áll fenn. Orvosi kezelésben részesült 42 fő, kórházban pedig 13 főt kezeltek -írja a Tüdőközpont.

A tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a betegek többségénél három elhúzódó, gyakori panasz figyelhető meg:

1. Gyengeség, fáradékonyság (29 fő)

2. Köhögés (27 fő) légszomj, nehézlégzés (25 fő)

3. Mellkasi fájdalom, rendellenes szívdobogás (17 fő)

A kezeletlen poszt-COVID tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel életveszélyes állapotot idézhet elő. Forrás: https://www.tudokozpont.hu/covid-utani-tunetek

A koronavírus-fertőzés következtében a betegek harmadánál alakult ki tüdőgyulladás, a COVID hónapok múlva is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy jelenlegi tudásunk szerint a poszt-COVID a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra jelentkeznek a tünetek.

Azt tanácsolja, forduljunk orvoshoz,

ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk.

A doktor úr hangsúlyozza, hogy a kezeletlen poszt-COVID tünet életveszélyes lehet, ha elmarad a kivizsgálás, a koronavírus ugyanis megnöveli a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, ez trombózist, tüdőembóliát okozhat, mely hirtelen halálhoz is vezethet.

Kiderült! Ezért veszélyesebbek a nőkre nézve a koronavírus-fertőzés szövődményeihttps://www.life.hu/egeszseg/20210615-kiderult-ezert-veszelyesebbek-a-nokre-nezve-a-koronavirusfertozes-szovodmenyei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.