Nyolc és fél éves volt Pogány Judit, amikor édesapja agyvérzést kapott és elhunyt. Édesanyja a gyászt soha nem tudta feldolgozni. 

"Édesanyám abba betegedett bele, hogy nem tudtak elköszönni egymástól, nem tudtak beszélni egymással. Ezzel kapcsolatban elindultak benne apámmal kapcsolatos rögeszméi. Nem volt például szabad eloltani a villanyt, éjszaka sem. Égő villanynál aludtunk, mert apa nehogy azt higgye, hogy nem várjuk. Ez nem jött be. Utána nem volt szabad villanyt gyújtani! Anyámnak jött az a rögeszméje, ha meggyújtjuk a villanyt, apa mégsem jön be, hanem elmegy, elbújik" - mesélte a színésznő a Szavakon túl című műsorban. 

Fotó: Polyak Attila - Origo

Arról is beszélt, hogy édesanyja ideggörcsöt kapott az utcán és kórházba került.

„Egy évig volt kórházban. Ez a legsötétebb történet az életemből. Minket elvittek gyámszülőkhöz, nekem és a bátyámnak normalizálódott az élete, mert az unokatestvérem anyányi korú volt, ők vállalták a gyámságot, oda kerültünk. De édesanyámnak nem volt élő, felnőtt korú rokona, aki látogatta volna. Egyedül Eta, aki háztartási alkalmazott volt édesanyáméknál, de ő nem volt vér szerinti rokon, nem hozhatott döntéseket. És ettől, mert nem volt anyámnak felnőtt korú rokona, az akkori idegosztálynak a főorvosa – utána elvették a diplomáját, de rajtunk az már nem segített – kísérletezett anyámon. Az akkor működő legerősebb sokkal kezelte, amitől anyám teljes személyiség- és tudatvesztést szenvedett el. A végén már Eta hiába mutatta neki a gyerekei fényképét, nem tudta, kik azok" - idézi a Bors Pogány Juditot.

Ez is érdekelhet: Sokáig álhíreket terjesztettek Pogány Juditról