A kutatók megállapították: ettől az állattól eredhet az omikron variáns

Forrás: AFP -
omikron variáns tudomány kutatás egér COVID-19 covid omikron vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínai tudosók meglepő eredményre jutottak az omikronnal kapcsolatban.

A kutatók úgy gondolják, hogy az omikron variáns olyan mutációkat tartalmaz, amelyek az egereket megfertőző vírusokra jellemzők, ezért az az elméletük, hogy a SARS-CoV2 vírus 2020 közepe felé az emberbő azl egérbe került, majd onnan visszajutott az emberbe - írja a Ripost, a Journal of Genetics and Genomicsra hivatkozva.

Omikron variáns Forrás: AFP

A kínai kutatók azt is megállapították, hogy az omikron előtti mutációk molekuláris spektruma különbözött az emberekben kialakult vírusokétól, de hasonlított az egérsejtekben a vírus evolúciójához kapcsolódó spektrumokhoz. Ráadásul az omikron variáns tüskeprotein mutációi átfedést mutattak a SARS-CoV-2 mutációkkal, amelyekről ismert, hogy elősegítik az egér gazdájához és annak szervezetéhez való alkalmazkodást, különösen az egerekre jellemző sejtbejutási receptorhoz való fokozott tüskefehérje-kötő affinitás révén.

A tudósok kiemelték, hogy a feltételezett egér nem laboratóriumból származik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.