Most kiderült: az influenza vagy az omikron okozza-e jelenleg a több megbetegedést

Forrás: Shutterstock -
omikron koronavírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján február 7. és 13. között körülbelül 16 300-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, így az év hatodik hetében az előző két héthez hasonló számban regisztráltak ilyen betegeket. 

A virológiai adatok szerint - az elmúlt héthez hasonlóan - ezen a héten is nagyobb arányban volt felelős influenzavírus az influenzaszerű megbetegedésekért, mint a koronavírus omikron variánsa - közölte heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az elmúlt héten kilenc közigazgatási területen emelkedett, tízen csökkent, egyen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Forrás: Shutterstock

Az orvoshoz forduló betegek 27 százaléka 14 év alatti, 33,3 százaléka 15-34 éves, 27,9 százaléka a 35-59 évesek, 11,8 százaléka pedig a 60 éven felüliek korosztályába tartozott.

A múlt év 40. hete és az idei 6. hete között összesen 804 laboratóriumi vizsgálatban 46-nál igazolták az influenza A vírust, 140 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes vírus-, 13 esetben adenovírus-, 70 esetben koronavírus-fertőzés állt. A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 32 esetben influenza A vírust, 131 mintánál légúti óriássejtes vírust mutattak ki.

Januárban több hír is megjelent arról, hogy flurona néven újfajta tünetegyüttest produkálhat a koronavírus. Szlávik János akkor elmondta, hogy ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.