Rusvai Miklós szerint megszűnőben van a koronavírus-járvány

fotó: Talán Csaba -
reprodukciós ráta omikron Rusvai Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós elárulta, hogy januárban csúcsértéket mutatott a koronavírus reprodukciós rátája, akkor 1,5 volt az R érték. Ez az érték mostanra lecsökkent, 0,5-0,6 között mozog. Ilyen alacsony érték utoljára 2021 nyarán volt.

Dr. Rusvai Miklós a Ripostnak számolt be arról, hogy mit is jelent pontosan a reprodukciós ráta.

"A reprodukciós ráta azt jelzi, mennyire terjed a betegség. Az R érték akkor 1, ha egy fertőzött egyetlen másiknak adja át a betegséget. Amennyiben az R érték 1-nél nagyobb, akkor a járvány terjed, hiszen ha egy ember kettőnek vagy háromnak adja tovább a kórt, akkor a lakosságban látványosan terjed a fertőzés. Ha az R érték 1-nél kisebb, akkor viszont megszűnőben van a járvány, mivel egy ember egynél kevesebbnek adja át a kórokozót" - mondta a virológus, majd egy példát is említett.

"Ha három fertőzött van egy tíz fős társaságban, és abban csak egy ember fertőződik meg, akkor ennek az R értéke 0,33, mert három fertőzött kellett ahhoz, hogy egy megfertőződjön."

A jelenlegi adatok szerint egy ember már csak egynél kevesebbnek adja át a vírust, ami arra utal, hogy megszűnőben van a járvány, vagyis az omikron-hullám visszaszorulóban van.

Rusvai azt is elárulta, hogy minek köszönhető az R érték csökkenése.

Rusvai Miklós: Megszűnőben van a koronavírus-járvány fotó: Talán Csaba

"Sok minden nem változott a három héttel ezelőtti időszakhoz képest, de a csökkenés annak köszönhető, hogy mostanra viszonylag sok ember vált már immunissá, akár az átfertőződés, akár az oltás révén, és a vírus nem talál megfelelő számú, megbetegedésre fogékony embert.

Az időjárás sem kedvez a vírus szabadtérben való terjedésének, mivel egyre gyakoribb a napos, száraz idő. Ráadásul az emberek használják a maszkot a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben"

- magyarázta, majd hozzátette, hogy további csökkenésre számíthatunk.

"Az R érték tovább fog csökkenni, egészen addig, mígnem nyáron akár nulla közeli vagy szinte mérhetetlen érték lesz majd. A legmelegebb évszakban visszavonul a vírus, és ősszel jelentkezik újra, amikor ismét több ember lesz náthás, folyik majd az orra, köhög, tüsszög, de súlyos betegséget remélhetőleg nem fog már okozni a Covid."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.