Orosz-ukrán háború: Rengeteg beteg gyermek élete van veszélyben az óvóhelyeken

Ukrajna óvóhely Orosz-ukrán háború gyerekek kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ukrán kórházakból óvóhelyekre vitt gyermekek élete veszélyben van, minél hamarabb ki kell onnan menekíteni őket, különben nem lehet rajtuk segíteni - figyelmeztetnek az orvosok.

Az elmúlt napokban az orosz katonai erők bombázása miatt Kijev egyik gyermekkórházának ápoltjait egy biztonságos óvóhelyre kellett szállítani, mindeközben a daganatos fiatalok gyógykezelése értelemszerűen abbamaradt.

Az orvosok és nővérek a kellő berendezések hiányában jelenleg csupán alapszintű kemoterápiás eljárást alkalmazhatnak rajtuk, melynek következtében félő,

hogy a gyermekek állapota romlik majd, sőt az is előfordulhat, hogy közülük többen nem is maradnak életben, ha nem változnak sürgősen a körülmények.

Orosz-ukrán háború: Rengeteg beteg gyermek élete van veszélyben az óvóhelyeken Forrás: Shutterstock

A kórház egyik orvosa, Dr. Lesia Lysytsia elmondta, hogy több olyan beteg van, akiknek súlyos betegségére nem derül fény a háborús konfliktus nyomán elmaradt diagnosztizálás hiányában, illetve akik éppen a harcok miatt nem juthatnak hozzá a számukra szükséges kezelésekhez - írja a Daily Mail.

Hozzátette, hogy

a kijevi Regionális Onkológiai Központ egyes fiatal betegei számára olyan kevés vér volt elérhető, hogy az orvosok kénytelenek voltak a gyermekek szüleitől levenni az életmentő vörös anyagot.

Sajnos, egyre több gyermek veszti életét a háborúban, tegnap édesanyja karjaiban halt meg a háború legfiatalabb áldozata, a hathetes Ivan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.